fbpx

Безразборна стрелба в гимназия уби 17 души във Флорида

263

17 е броят на жертвите в резултат на открита безразборна стрелба в гимназия „Марджъри Стоунман Дъглас” в Паркланд (Флорида, САЩ).

12 от жертвите са били убити в училището, двама до сградата на учебното заведение, един на улицата и двама са починали в болница. Броят на ранените варира между 20 и 50 души. Трима от настанените в болницата се намират в критично състояние, пише fakti.bg.

По данни на полицията стрелецът е бивш ученик на училището. Казва се Николас Круз и е на 19 години. Той е използвал полуавтоматично оръжие AR-15. Круз е отведен от болницата в канцеларията на шерифа, където са му взети отпечатъци.

Инцидентът е станал в 14.30 ч. местно време, малко преди края на учебните занятия. Тогава е била включена и противопожарната аларма. Не се изключва версията това да е направил самият Круз, за да всее паника. Повечето от учениците са се заключили в стаите. Много от тях са останали там близо час. През това време Круз е убивал всеки, който му се е изпречил на пътя.

„Сред загиналите има както ученици, така и учители”, заяви шерифът на Паркланд. Той уточни, че Круз е бивш ученик на гимназията и е изключен за нарушаване на дисциплината.

Полицията го е задържала на около половин километър от сградата на училището. Няма информация за мотивите за стрелбата.

Президентът Доналд Тръмп следи ситуацията отблизо. „Моите молитви и съболезнования за близките на жертвите. Нито едно дете, учител или който и да било човек не трябва да се чувства под заплаха в американските училища”, написа президента в социалната мрежа Twitter.

От началото на 2018 г. това е четвъртата стрелба в американско училище. В края на януари в едно от училищата в щата Тексас момиче беше ранено от огнестрелно оръжие.

Малко след това двама души бяха убити в град Бентън (Кънектикът). На 1 февруари в училище в Лос Анжелис бяха ранени двама ученика, след като 12-годишно момиче откри огън.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...