Бензиновите двигатели са много по-вредни от дизеловите

103

Съгласно изследване на Федералното ведомство по опазване на околната среда, през 2015 година 41 500 души в Германия са починали преждевременно, защото са били изложени на прекомерно влияние на фини прахови частици.

Европейските изисквания по отношение на екология при транспортните средства ще стават все по-строги.

Основната причина за това е големия риск от онкологични заболявания, както и общото замърсяване на околната среда.

Екозащитниците извоюваха драконовски мерки срещу автомобилните производители и те са длъжни с всяка следваща година да снижават нормите на изхвърляни вредни емисии в атмосферата.

И понеже това няма как да се случи толкова бързо, инженерите започнаха с различните хитрости. Всички знаем за Дизелгейт скандала, но има нещо друго, за което почти не се говори. За да се получи оптимално изгаряне в горивната камера и нужно оптимално количество гориво и въздух. И автомобилните инженери почти го постигат. И ако всичко се беше успокоило на нива Евро 5, много неща в автомобилите щяха да са по-добри от сегашните.

Бензиновите двигатели са много по-вредни от дизеловите

Но не стана така. Започна се с даунсайзинг, с различни добавки в горивото и с какви ли още не прийоми, за да се стигне до последната възможна – да обедняват горивната смес. Това обаче води до т.нар. сух остатък, или иначе казано – неизгорени въглеродни частици.

Те обаче не са черни като саждите от дизеловите и не се забелязват с просто око. Поради тази причина с най-различни филтри се “запушват” основно дизеловите коли, но след като стана ясно, че така се увеличава разходът, дизелите бяха обявени (съвсем несправедливо) за безперспективни.

На фона на тези промени, а и на скандала “Дизелгейт” никой не обърна внимание на невидимата заплаха от бензиновите коли. Тези невидими микрочастици, излизащи от новите бензинови двигатели, са толкова малки, че не се филтрират от горните дихателни пътища и директно попадат в белите ни дробове и според лекари са много п-вредни от дизеловите сажди.

От Spiegel са убедени, че дизеловият скандал съвсем не е бил случаен. По този начин автомобилните производители са икономисали милиарди от производството и внедряването на нови филтри, които да улавят невидимите неизгорени въглеродни частици.

Цитат от статията на Spiegel: “Фината прах (така германците наричат неизгорени въглеродни частици. бел.ред.) в Европа е една от главните опасности за здравето на хората. “Произвежда” се най-вече от автомобилите и от промишлеността.

Какво ще предприемат производителите на автомобили, след влизането на новият тестови цикъл WLTP от есента на тази година. Вариантите са два. Или ще инвестират огромни средства в разработката на специални филтри, или постепенно (подобно на Volvo) ще се откажат от двигателите с вътрешно горене.

Или пък ще прибегнат до нови измамни схеми!

Може да харесате и