fbpx

Бензиностанции укрили над 5 млн. лева данъци

395

Нелегални бензиностанции са спестили над 5 млн. лв. от данъци, които не са платили. Това стана ясно в сряда след оперативно съвещание на МВР, което се проведе в сградата на Главна дирекция „Национална полиция“.

Темата на работния формат беше противодействието на контрабандата на горива.

Координационното съвещание беше на ниво областни дирекции от цялата страна. Според изнесените данни общата загуба за държавата от нелегалните горива е около 5,3 млн. лв. Това е установил контролът на приходната агенция по обектите в страната. Били са издадени и над 130 акта за различни административни нарушения, като стойността им е за над 110 000 лв. Общо направените проверки пък са били над 2200.

„Искаме да продължим с проверките на местата, които се занимават с прождаба на горива. Направихме анализ на съвршено до момента, начертахме посоките, по които трябва да се работи“, заяви вътрешния министър Младен Маринов. Резултатите до момента пък бяха представени от Георги Чергов. „През последните години се опитва да убединим усилията на всички контролни органи, за да повишим събираемостта на данъци и акцизни стоки. По отношение на темата работа по линия горива е създаден стриктен контрол при разтоварването им, като участват различни котролни органи“, заяви Маринов. По думите му ще се създаде национална карта на всички обекти, в които се извършва разпространението на горива. Към момента не може да се каже че има конкретна статистика за нелегални бензиностанции, заявиха още от МВР.

„В рамките на 2018 година бяха осъществени 13 специализирани операции, проверени са 141 обекти, обшият брой на нарушенията са 247. Нарушенията са от различен характер – най-често срещаните са разлика в касовата наличност“, стана ясно от думите на проверяващите към „Икономическа полиция“. „Имаме информация за всяка една цистерна с гориво, която влиза в страната. Правим денонощен мониторинг на изхода и на входа на данъчните складове. Третият конрол е на бензиностациите. За миналата година са установени над 5 милиона лева укрити данъци“, заяви шефът на НАП Галя Димитрова. Има ревизионно производство в момента на всички бензиностанции, включително тези на Веселин Марешки, заяви още тя.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...