fbpx

ББС: Мигрантите прескачат „Великата Българска стена“ със стълба и с помощ от граничарите!

3 669

Репортаж на БСС разказва как от двете страни на граничната ограда се поставят стълби, за да могат мигрантите да прескочат от  турската граница на българска територия.

Очевидци свидетелстват, че тенденциите в последните месеци е мигрантите да плащат на място подкупи на граничните полицаи, за да влязат в страната.

В репортажа са интервюирани мигранти, експерти, представители на Българския хелзински комитет и Български червен кръст.

“Корупцията в тази страна подкопава и сигурността на Европейския съюз, отбелязва авторът на репортажа. Дори според някои мигранти пресичането на тази външна граница с ЕС не е просто лесно, но и често улеснено от българската гранична полиция срещу малко пари.”

Там където пресякохме границата, оградата все още се изграждаше, така че каналджиите повдигнаха оградата и минахме под нея. Дупката беше тясна, трябваше да легнем на земята, а те да ни издърпат за ръката, разказва в центъра за настаняване в Овча Купел Марина от Афганистан, стигнала до България миналата година.

По думите и преминаването на границата е било лесно на фона на приема, който нейната група получила от полицията, когато били хванати от другата страна. Мъжете не оказаха съпротива, но полицията използва електрошок, а не бе необходимо.

Федула, кюрдка от Сирия, разказва, че за нея съпруга и и четирите им деца, влизането в България било много по- лесно от преминаването на предшните части от маршрута им за бягство от джихадистите в нейната родина. Приятел ми каза, че поставят стълби от двете страни на оградата, просто се качваш и слзаш. Попитана къде е граничната полиция в този момент, Федула обяснява: “Камерите не работят. Хората уреждат камерите да се изключат.”

Пред британската медия Илиана Савова, директор на програмата- Правна защита за бежанци и мигранти в БХК казва, че от 2014г. са интервюирали всеки, когото видят на границата или в центровете за задържане. В последно време хората споделят, че самите гранични полицаи ги пускат срещу подкуп, получен на място. След това ги натоварвали на камиони и ги закарват в страната.

Тази нова тенденция, която идентифицирахме през първата половина на 2017г., доведе до нулеви сведения за полицейско насилие и ибутвания, казва Савова. Това, което правят- те са силно замесени в трафика на хора.  Не ги бият, защото няма да бият клиентите си, добавя тя.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори