fbpx

Българският призрачен квартал

Призрачният квартал е построен преди 30 години в Белене. Той е бил предназначен за работниците във втората българска атомна електроцентрала, но така и остава необитаем.

Необитаемите сгради в квартал „Димум”, не само са потънали в бурени, но и са опасни, алармират съседи. „Панелите падат. Децата идват да играят тук”, казват те пред Нова ТВ и припомнят, че преди на мястото е имало фабрика за коноп.

По план в постройките е трябвало да живеят няколко хиляди души. Строителството е започнало 2-3 години преди 1989 г., но след идването на демокрацията строителните дейности са спрени.

„Панелът е много коварна технология. Тя е като къщичка от карти – един панел, ако падне, пада цялата сграда. Незавършеният строителен обект е потенциална причина за жертви. Собственикът на тези обекти носи отговорност”, каза арх. Миломир Богданов. След като панелите не са паднали, трябва да се направи калкулация, за да се види колко ще струва санирането и да се използва за нещо полезно, смята архитектът. Собственик на обекта е НЕК, но от там така и не става ясно какви са плановете за имота.

Интересно е да се отбележи, че след 2000 г. в съседство е построен друг комплекс с подобна цел. Причината за изграждането е възраждането на идеята за АЕЦ „Белене”.

Двата жилищни комплекса са с капацитет близо 400 апартамента.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x