fbpx

Български лекар с номинация за „Оскар“ в медицината

Номинираха български лекар за „Оскар“ в медицината. Това е д-р Станимир Сираков от болница „Свети Иван Рилски“.

Той заслужи номинацията си със сложните операции, които извършва. Сираков е само на 32 години, но вече е спасил десетки човешки животи.

„Ваш колега журналист ми съобщи че съм номиниран, което много ме зарадва. По този начин разбрах и за наградите“, сподели медикът.

А 32 годишният лекар попада сред номинираните благодарение на уникален метод за лечение на сложни мозъчно-съдови проблеми. Така д-р Сираков успява да спаси живота на 10-годишно дете като достига до мозъка му през вена на крака.

„А при детенцето е наистина първата такава операция правена на нашите ширини и с такава сложност. Допреди 2011-2012 г. такива пациенти просто се изпращаха за лечение в чужбина“, разказа още номинираният пред репортерът на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова.

Въпреки постиженията си, д-р Сираков разказва, че най-голямото признание е благодарността на пациента. И не крие, че преживява почти всяка човешка история.

И макар, че е получил десетки предложения за работа в чужбина, д-р Сираков избира да работи в България. Смята, че е достоен претендент за медицинския „Оскар“

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x