fbpx

Българи купуват апартаменти по морето

4 787

Все повече българи купуват имоти по морето. Това е най-новата тенденция в пазара на недвижими имоти, която браншът отчита.

Ако допреди няколко години основно руснаци вземаха къщи и апартаменти по Черноморието, то сега това правят нашенците.

Цените на имотите във ваканционните комплекси в България не се покачват и дори вървят надолу, коментира наскоро пред БТА председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Ирена Перфанова.

Отчитаме средно в страната ръст на цените на жилищата, но във ваканционните райони има дори спад или задържане на едно и също ниво, а основният купувач на такива имоти са българите, обясни тя. В момента те са основен двигател на този пазар у нас.

Една от причините за повишения интерес към покупка на втори – ваканционен дом, от сънародниците ни е възможността той да бъде даван под наем. Купувачите не се притесняват от факта, че заради сезонната заетост на такива жилища, доходите от тях ще са по-малки, дори наполовина спрямо тези в градовете. Там доходността достига до 4-5%. Това е така, защото дори и доходност под 3 на сто е по-висока от почти нулевите лихви по влоговете, коментира Ирена Перфанова.

Експертът съветва обаче преди да направим подобна инвестиция, да изчислим очаквания средногодишен доход и от него да приспаднем разходите за поддръжка и данъчно облагане, за да имаме реалната стойност на доходността.

Много българи инвестират във втория си дом заради възможността да „избягат“ от градската суматоха и натовареното всекидневие за по-дълго и то винаги, когато пожелаят. Те използват купените от тях имоти за лични цели.

Пазарът обаче вече регистрира и „номади“ – собственици на втори дом. През определен период от време те продават старото си ваканционно жилище, за да сменят дестинацията, на която са се наситили с нова и може би по-привлекателна локация, разкри Перфанова.

Популярната дестинация за втори дом – Банско, преживява съживяване на пазара през последните няколко месеца, като се отчита ръст на броя на сделките за по-малки и по-евтини имоти, както и за апартаменти и къщи в затворени и добре управлявани комплекси.

В планинските и морските курорти често се търсят жилища до 15 хил. – 25 хил. евро, но като цяло купувачите, които имат допълнителни средства, са склонни да отделят и до 40 хил. евро, имайки предвид, че в по-големите градове с тези пари много трудно може да се направи добра инвестиция.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x