Tesla щеше да се казва по различен начин днес, ако компанията не беше успяла да си купи правата

Tesla щеше да се казва по различен начин днес – с име, което днес използва неин конкурент, ако компанията не беше успяла да си купи правата върху името “Тесла”.

Това разкри основателят на автомобилния производител Илон Мъск в Twitter, пише Economic.

Той обясни, че алтернативното име на фирмата му за електрически коли е било Faradayе, по-късно използвано от друг стартъп за електрически автомобили – Faraday Future, създадена през 2014 г.

Ето и историята на името Tesla – “Не ние сме измислили името Tesla Motors. Купихме марката от Брад Стюарт за 75 000 долара в края на 2004 г. Той първоначално го е купил и регистрирал като търговска марка през 1994 година. Нашето алтернативно име беше Faraday, което беше използвано от конкурент няколко години по-късно “, казва Мъск.

Предприемачът поясни също, че производителят на автомобили е трябвало да изчака повече от 10 години и да плати 11 милиона долара, за да закупи домейна за сайта си Tesla.com. Tesla преди това е използвала “Teslamotors.com” като свой уеб адрес.

“Купуването на Tesla.com отне една десетилетие, $11 млн. и невероятни усилия.” “Не харесвахме teslamotors.com, дори когато правехме само автомобили”, каза той.

Tesla е кръстена на сръбско-американския инженер и физик Никола Тесла, чиито изобретения и открития в сферата на електричеството и магнетизма правят възможно създаването на мотор с променлив ток, използван в много електрически превозни средства.

Следвайте ни в социалните медии