Разделно събиране на отпадъците по плажовете

Според проучване на Европейския съюз, 80 % от пластмасовите отпадъци в морето идват от сушата от плажовете и заведенията.

Предвижда се нова Наредба от догодина за поставяне на съдове за разделно събиране на отпадъците по плажовете.

“Ще стартираме законодателна инициатива през месец септември. Моят акцент, който ще представя на вниманието на присъстващите на заседанието на Европейския морски ден, е свързан с пластмасата”.

Това стана ясно от изявление на министъра на екологията Нено Димов по време на официалното откриване на Европейския морски ден, чийто домакин е Бургас.

Нено Димов присъства на откриването на 11– то издание на Европейския морски ден, заедно с вицепремиера Валери Симеонов, министъра на транспорта Ивайло Московски и кметът на Бургас Димитър Николов. В събитието участваха още еврокомисарят за околна среда, морско дело и рибарство Кармено Вела, и министрите на транспорта на Грузия, Румъния и Турция.

В рамките на събитието транспортните министри на черноморските държави подписаха обща декларация за развитието на региона. Те ще приемат и обща програма за устойчивото развитието на рибарството и аквакултурите в Черно море.

Следвайте ни в социалните медии