Наближават големи промени по българските плажове!

Морските плажове у нас нас да бъдат разделени на на 4 основни групи. Това предвиждат публикуваните за обществено обсъждане изменения и допълнения на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Предложенията към законопроекта за редакцията на нормативния документ могат да се подават до 7 септември, уточнява в. Монитор.

За първите три от тях се предлага и създаването на съответни подгрупи. Предвижда се включването на съответен морски плаж в определена група да се прави въз основа на минимален набор от обективни критерии, отразяващи: географското му разположение, степента на урбанизация на териториите прилежащи към него, природно-климатичните и екологични характеристики, влияещи върху посещаемостта му и близостта на морските плажове до туристически дестинации, в т. ч. до туристически обекти.

В предложените текстове е записано още, че морските плажове следва да се разглеждат като ограничен ресурс. В тази връзка се предлага определянето на съответна подгрупа на морски плаж, като допълнително ниво на специфициране да се извършва въз основа на данни, отразяващи като минимум характеристики, свързани с: легловата база в прилежащата или разположената в близост урбанизирана територия; възможния максимален брой плажни места; преобладаващия релеф на брега, ограничаващ плажната ивица; изградената инженерна инфраструктура в зоната до морския плаж; вида на морското дъно в определената за използване зона; екологичните характеристики на плажа; и други специфични показатели, които ограничават или дават възможност да служат за развитието на специализирани видове туризъм.

Със законопроекта се предвижда изрично, че заповедите на министъра на туризма, с които се нарежда провеждането на търгове с тайно наддаване за отдаване под наем на морските плажове – изключителна държавна собственост, подлежат на предварително изпълнение. Според вносителите така ще се гарантира ефективното реализиране на правата и задълженията по договорите и ще се повиши правната сигурност.

Следвайте ни в социалните медии