“Лукойл” продава дизела най-евтино в България

Укрепването на връзките между Москва и Рияд, а също така координацията на техните действия на петролните пазари предизвиква недоволство сред редица страни, влизащи в ОПЕК. Това пише в своя статия The Wall Street Journal, цитирана от БГНЕС.

“Докато ОПЕК проучва възможностите за съкращаване на добива, за да коригира спада на петролните цени, членовете на картела негодуват заради тесните връзки между Саудитска Арабия и Русия”, констатира сайтът „Актуално“. В статията се отбелязва, че представителите на тези страни “са все по-загрижени за това, което Саудитска Арабия дава на Русия, която не влиза в ОПЕК, а именно – прекалено голямо влияние върху цената на петрола”. По думите им, плановете на картела за повишаването на цените на нефта могат да се окажат заплашени без съгласието на Русия”, пише The Wall Street Journal.

Докато връзката между двамата най-големи износители на нефта укрепва, много членове на ОПЕК, включително Венецуела, Алжир, Кувейт и Нигерия се чувстват отстранени от всичането на решения. Източник на вестника отбеляза, че някои членове на картела смятат, че закритите консултации на Москва и Рияд за петрола са несправедливи. Решението на Катар да излезе от ОПЕК до голяма степен е било продиктувано от сближаването между Русия и Саудитска Арабия.

Друг източник на The Wall Street Journal посочва, че за Рияд връзките с Русия са важни на фона на убийството на журналиста Джамал Хашоги. “Кралството все повече се сближава с Москва, защото се нуждае от сключването на нови съюзи след случилото се”.

Руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че на днешното си заседание ОПЕК+ ще продължат преговорите за съкращаването на добива на “черно злато” през 2019 година. Русия и Саудитска Арабия играят водеща роля в споразумението. Двете страни още не са постигнали съгласие с какви количества да бъде съкратен добива догодина.

Цената на горивата в България

отново е малко по-ниска спрямо началото на седмицата – средно поевтиняване с 1 стотинка на бензин А95 (2,04 лева на литър) и 2 стотинки за дизела (2,24 лева на литър), според данните на fuelo.net. Най-евтино бензинът се продава на бензиностанция „Никсметал груп” в Ботевград и SNG 807 в „Люлин” – 1,84 лева, а най-скъпо – на бензиностанцията на OMV Автокам на „Ботевградско шосе” в София – 2,42 лева. При дизела вече има цена от 1,99 лева – на бензиностанцията на „Лукойл” в Дряново, на изхода за Велико Търново. Най-скъпо, 2,48 лева на литър, се продава на бензиностанция Terminal Card в Бояново, като следващата най-висока цена е 2,43 лева, на три бензиностанции на Go Petroleum.

Следвайте ни в социалните медии