Арестуваха финансовият директор на Huawei

Финансовият ръководител на глобалния производител на телекомуникационна техника Хуауей (Huawei) е арестувана в Канада и екстрадирана в САЩ. Арестът е по искане на САЩ заради подозрения, че Мън Уанджоу е нарушила американските санкции срещу Иран, предаде Ройтерс.

Уанджоу е била арестувана във Ванкувър на 1 декември. Новината бе съобщена от канадския в. “Глоуб енд мейл” и потвърдена от министерството на правосъдието. За петък е насрочено съдебно заседание за евентуалното пускане на китайката под гаранция.

Освен финансов директор, Мън е и един от зам.-председателите на управителния съвет на Хуауей и дъщеря на основателя на китайската компания Жън Чжънфей.

Властите в САЩ разследват Хуауей поне от 2016 г. за предполагаемо продаване на американски стоки на Иран и други страни в нарушение на американското законодателство за износа и санкциите, казаха източници на Ройтерс през април.

От Хуауей заявиха, че няма данни за нарушения, които нейния финансов директор да е направила. „Компанията има много малка информация за обвиненията и няма данни за нарушения от страна на г-жа Мън“, казаха от компанията в изявление.

Ние вярваме, че канадската и американската съдебни системи ще стигнат до справедливо решение, казаха още от Хуауей. Компанията спазва всички закони и регулации в страните, в които оперира, включително и контрола на износа, санкциите и регулациите в САЩ, ООН и ЕС, се посочва още в изявлението.

Китайските власти протестираха срещу ареста и призоваха за освобождаване на Мън. Китайската страна твърдо се противопоставя и протестира срещу такъв вид действия, които сериозно нарушават човешките права на жертвата, пише в изявлението на Пекин.

Следвайте ни в социалните медии