3 компании се интересуват от АЕЦ “Белене”

По данни на Министерството на енергетиката три дружества искат да инвестират в централата – Китайската ядрена корпорация, корейската “Хидроатомна корпорация” и френската “Арева”.

Три компании са заявили предварителен интерес да участват в изграждането на втората ядрена централа у нас край Белене – Китайската ядрена корпорация, корейската Хидроамтомна корпорация и френската “Арева”. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова от парламентарната трибуна. Министърът дава отчет пред Народното събрание, за да представи процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ “Белене”.

По думите на Петкова процедурата ще стартира в началото на следващата година. Очаква се при потвърден реален интерес, новият инвеститор да бъде избран до края на 2019 г.

България е поставила няколко условия – цената на “Белене” да бъде до 10 млрд. евро, срокът на изпълнение – до 10 години, България да не участва с нови парични вложения, но да има блокираща квота. Освен това оператор да бъдещата мощност ще бъде АЕЦ “Козлодуй”, а оборудването ще е вече купеното от Русия.

По данни на министерството на енергетиката е необходимо да бъде построена АЕЦ “Белене”, защото след 2030 г. не само в България, но и в целия регион ще има недостиг на електроенергия, съобщи министър Теменужка Петкова.

Следвайте ни в социалните медии