Донорска ситуация в Плевен

Близките на 63-годишен мъж от Плевен, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на черепно-мозъчна травма, дават шанс за живот на българи, чакащи за трансплантация, съобщиха от здравното министерство.

Екипът на д-р Георги Димитров, координатор по донорство в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД в Плевен, реализира успешно 16-та за тази година донорска ситуация. Тя стана възможна благодарение на координираните усилия на ЦСМП – Плевен, ЦСМП – София и Национална служба „Полиция“, осигурила ескорта на медицинските екипи.

За Плевенската болница това е втората донорска ситуация за годината. При предишната беше спасен животът на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантация.

От началото на годината до момента, от 15-те реализирани донорски ситуации, са трансплантирани и спасени 41 души, от тях 32-ма са български граждани и 9 европейски.

Изказваме своите съболезнования към близките на починалия мъж и благодарност за съгласието им в този труден за тях момент да дарят органите на техния близък роднина на непознати хора.

Следвайте ни в социалните медии