fbpx

Агнешкото месо вече ще се продава само с етикет за произход

Агнешкото месо вече ще се продава в магазина само с табелка за произход.

Това съобщи Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, предава “Труд“. Образците вече са готови и ще се въведат още за този Великден. На табелката задължително ще пише страната на произход на животното, на отглеждане и на клане. Целта е потребителят да има информиран избор, когато пазарува в магазина, обясни Караколев.

От следващата година предстои да се въведе още една промяна, според която месото от България ще има различен по цвят печат от това, произведено в друга страна на ЕС, съобщи председателят на асоциацията. В момента печатът върху месото е един цвят и има номер на кланицата, но това не е достатъчно, за да се информират потребителите какво месо купуват, допълни той.

Другата седмица производителите ще излязат с отворено писмо до търговските вериги, в което ги призовават да продават българско агнешко месо за предстоящите празници.

Не приемаме оправданието на веригите, че предлагат румънско месо, защото е по-евтино, защото в магазина то не се продава на по-ниска цена от българското, категоричен беше Караколев.

По думите му при около Великден остават непродадени около 20-30 000 български агнета, точно колкото са тези, внесени от Румъния.

В момента във фермата цената на агнетата върви по 6 лева за килограм живо тегло. От кланицата месото излиза на цена около 11 лева за килограм, посочи председателят на асоциацията. Разбира се, разлика има в различните райони – цената в София не е същата като тази в Кърджали например, каза Караколев.

От БАБХ уточниха, че от 2015 г. у нас и в сила регламент, според който етикетът на месото трябва да включва държавата, в която е отгледано животното и тази, в която е заклано.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x