fbpx

АЕЖ отрече да е заемала позиция за ЦИК при среща с БСП

Асоциацията на европейските журналисти – България се разграничи от прессъобщението на БСП, в което от Столетницата обявиха, че и организацията и БСП се обединили около позицията, че „смяната на ЦИК трябва да се случи, защото така е регламентирано в закона“, съобщава агенция ПИК.

„Този въпрос не е от компетенциите на Асоциацията на европейските журналисти и нито сега, нито в бъдеще отрече да е заемала позиция за ЦИК при среща с БСПби заела позиция по темата. Единствените въпроси, които са в полето на действие, са тези, засягащи свободата на изразяване и състоянието на медийната среда. По тази причина, АЕЖ държи да опровергае твърдението“, се казва в позиция на организацията, публикувана в сайта й.

От АЕЖ уточняват, че единствената обсъждана тема по време на срещата с лидера на БСП и с говорителя на групата на партията Елена Йончева са били промените в Закона за личните данни.

Тъй като въпросът е изключително важен не само за нас като организация, но и за всички журналисти и изобщо за всички, които си служат със словото за журналистически, художествени или други цели, поканихме на среща лидерите на двете най-големи парламентарни групи, посочват от асоциацията.

Частта от закона, която формулира 10 критерия, с които всеки журналист трябва да се съобразява в работата си, създават предпоставки за автоцензура и цензура. Тази формулировка сериозно нарушава баланса между правото на свободно изразяване и правото на защита на личните данни и дава възможност на комисия от изпълнителната власт да ограничава свободата на словото. Това е поредният случай, в който изпълнителната власт получава възможност да налага санкции на медии и журналисти, докато Конституцията изрично предвижда, че това е единствено в правомощията на съдебната власт.

Лидерът на БСП пое ангажимент, че въпреки че при първото гласуване депутати от БСП са гласували в подкрепа на приемането на поправките, сега всички народни представители от партията ще подкрепят отпадането на алинеята, предвиждаща 10 критерия, при гласуването на ветото на президента.

Асоциацията изразява надежда, че подобна ще е позицията и на останалите парламентарни сили и заявява готовност да се срещне с представителите на всяка една от тях.

Ето го и скандалното прессъобщение на БСП:

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x