fbpx

Адвокат: Не вярвам Северин да получи доживотна присъда

1 001

Убиецът на тв водещата Виктория Маринова бе заловен в Германия. Очаква се той да бъде екстрадиран в страната ни, където да бъде съден. Възможно ли е той обаче да получи по-лека присъда, въпреки тежкото престъпление. За това потърсихме мнението на адвокат Цанко Славчев, член на Софийска адвокатска колегия.

Уликите, които разследващите представиха срещу 21-годишния Северин Красимиров, който е задържан за убийството на журналистката Виктория Маринова, достатъчни ли са, за да бъде осъден?

Нека не забравяме принципът, залегнал в чл.31, ал.3 от Конституцията, който гласи, че „Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда“. Презумпцията за невиновност е постулирана и в чл.16 от НПК. Прилагането ѝ се отразява основно върху тежестта на доказване. Обвинителят трябва да докаже обвинението. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че по разследването са извършени редица процесулано-следствени действия. Тепърва ще бъдат извършени още. Ако бъдат потвърдени в съдебно заседание, най-вероятно задържаното лице ще бъде осъдено.

Какво наказание се налага при подобни престъпления?

На Северин Красимиров са му повдигнати, задочно, две обвинения. Едното е за изнасилване. Съгласно чл.152 от Наказателния кодекс, който се съвъкупи с лице от женски пол, като го принуди към това със сила и го приведе в безпомощно състояние, което представлява особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години. Второто обвинение е за убийство. Съгласно чл.116, ал.1, т.6 от Наказателния кодекс за убийство, извършено по начин или със средства, опасни за живота на мнозина, по особено мъчителен начин за убития или с особена жестокост, предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В случай, че се стигне до дело, при определяне размера на наказанието, съдът следва да отчете смекчаващите вината обстоятелства на лицето, ако има такива и ако мъжът бъде признат за виновен, на основание чл.23, ал.1 от НК, на подсъдимия, следва да бъде определено едно общо наказание за изтърпяване, а именно ней-тежкото измежду наложените с присъдата.

Има ли вероятност Северин Красимиров да не получи доживотен затвор?

Не вярвам убиецът на Виктория Маринова да получи доживотна присъда. При съкратено съдебно следствие, ако подсъдимият признае изцяло фактите по обвинителния акт и самопризнанията му се подкрепят от събраните при разследването доказателства, съдът редуцира с една трета определеното по общия ред наказание лишаване от свобода. Съкратеното съдебно следствие в производството пред първата инстанция е една от диференцираните процедури, предвидени по НПК. Ако задържаното лице избере този подход няма да получи доживотен затвор.

Това престъпление предизвика голям международен отзвук, попречи или помогна този факт за бързото разкриване на престъплението?

Спорно е. Когато има обществен натиск се работи под голямо напрежение. Натоварването за разследващите органи е много голямо и стресиращо. Те са професионалисти, това им е работата, но не е лесно да се работи в подобна обстановка. А дали престъплението е разкрито – предстои да разберем.

По друг брутален случай от вчера, при който бе застреляно 17-годишно момче в Монтана, след като влязло в частен дом да събира дърва. Какво предвижда законът в този случай. При този случай има ли смекчаващи вината обстоятелства според Закона за неизбежната отбрана?

Има много неизяснени обстоятелства по този случай. Информацията, с която разполагам е малко, събрана от медиите. Не става ясно причината, поради която дядото и жертвата са били в чуждия имот – да косят трева или да събират дърва. На следващо място първо се съобщава за изстрел от разстояние, от гората, след което дядото на жертвата споменава, че собственика на имота е отишъл при тях и ги е попитал, какво правят там. Правната квалификация на извършеното деяние убийство. Битовата престъпност, в страната е голяма. Не считам, че МВР прави всичко възможно, за да я пресече.

Източник: Novini.bg

Може да харесате и