fbpx

8 световноизвестни идеи, които са открити насън

20 095

Рядко успяваме да си спомним сънищата си, а още по-рядко – да ги разгадаем.

 

Въпреки това някои от тях могат да имат огромно влияние в живота ни, дори да променят и този на всички хора по света. Ако не вярвате, вижте тези световноизвестни идеи, които са били открити не наяве, а насън.

1. Теорията на относителността. Едно от най-значимите открития на Алберт Айнщайн и на цялата физика е било вдъхновено от странен сън. Айнщайн сънува поле с крави, които пасат невъзмутимо до електрическа ограда. Вижда и фермер наблизо и го пита защо животните не реагират на оградата, при което фермерът включва оградата и кравите подскачат в синхрон, ударени от електричеството.

 

Кулминацията на съня е последвалият разговор с фермера, който казва, че видял кравите да подскачат последователно – една след друга, а не всички заедно. След като се буди Айнщайн достига до извода, че различните хора могат да видят едно и също събитие по различен начин – за някои от тях то е мигновено, а за други – нещо, което се случва в последователност. Това е и основната идея, която заляга в теорията на относителността.

2. Google.

През цялото време докато учел в Станфордския университет, Лари Пейдж вярвал, че причината да го приемат била техническа грешка в системата. Мисълта, че могат да го изключат във всеки един момент, му създавала чувство за непрекъснато безпокойство, което довело до появата на повтарящ се странен сън.

Сънят олицетворявал мечтата на младия Пейдж да открие начин да съхранява цялата информация от интернет на персонален компютър. Той започнал да прави различни изчисления, за да види дали това е възможно, но се оказва, че няма начин да бъде запазено такова голямо количество информация на един обикновен потребителски компютър. Това обаче го насочило към гениалното откритие, че уеб страниците могат да бъдат съхранявани като специфични онлайн адреси, което го навело на мисълта да съхранява тези линкове, които после да улесняват търсенето на информация в цялата мрежа. В крайна сметка тази негова идея днес носи името Google.

 

 

3. Книгата „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд“. Една нощ, докато бил силно притиснат от финансови затруднения и от издателя си, който искал от него приключенска книга, на Робърт Луис Стивънсън му се присънил страховит кошмар. Изплашената му съпруга едва го събудила, когато той започнал да крещи насън. Странното е, че вместо да е облекчен, Стивънсън се скарал на жена си, че го е събудила. Изглежда сънят на писателя е бил също толкова двойствен като сюжета на историята за доктор Джекил и мистър Хайд. След тази случка настроението на писателя значително се подобрило и това му помогнало да напише своя шедьовър.

4. Книгата „Франкенщайн“.

По време на сбирка, организирана от Лорд Байрон, на която присъствала и Мери Шели, се случва неочакван природен феномен. Вулканично изригване в Индия закрива слънцето за известен период от време, което проваля плановете на групата летовници. За да запълнят времето си край огъня, те започват да си разказват германски легенди за духове и страшни истории, които очевидно повлияват на Мери Шели повече отколкото тя предполага. В една от вечерите ѝ се присънва историята за човек, който иска да изземе божествените функции и да създаде нов вид човешка раса. Това се превръща в основа за световноизвестния й роман, разказващ за творението, което убива своя създател – „Франкенщайн“

5. Филмът „Генезис“ (“Inception”). Не е голяма изненада, че подобна концепция се е появила за пръв път в света на сънищата. Кристофър Нолан взима голяма част от елементите във филма от собствените си сънища, т.е. той не е плод само на един единствен сън. Но най-силно влияние са оказали няколкото случая, в които той е преживял т.нар. осъзнато сънуване (lucid dreaming) и се е опитал да промени хода на съня в желана от него посока. Разбира се, при този тип сънища е много важно да разграничавате съня от реалността, което Нолан е постигнал и съумял да вплете майсторски в своя филм „Генезис“.

6. Периодичната таблица на химичните елементи (Менделеевата таблица).

Роденият през 1834 г. известен химик Дмитрий Менделеев приема предизвикателството да установи логична научна връзка между всички познати химични елементи. Въпреки че вярва в успеха си в това начинание не успява да постигне желаните резултати наяве, а насън. В дневника си той пише: „Присъни ми се маса, върху която бяха подредени всички елементи и всеки един от тях беше на точното място. Събудих се и веднага се залових за работа и нарисувах всичко на лист хартия“. Менделеев изготвя първия вариант на периодичната таблица, като групира елементите според тяхното атомно тегло и я отпечатва през 1869 г.

7. Идеята за филма „Терминатор“.

Един от най-популярните научнофантастични филми се присънва на автора си – Джеймс Камерън, по време на тежко боледуване, когато той е с 39 градуса температура. Това се случва докато Камерън е в Рим и снима последните сцени на филма си „Пираня 2“. Самият сън отпратил канадския режисьор в един футуристичен свят, където той видял торс на робот с кухненски нож в ръка, който се опитвал да се измъкне от експлозия. Така се зародила идеята за трудния за унищожаване робот убиец.

8. Песента „Вчера” на Бийтълс.

Мелодията на една от най-емблематичните песни на всички времена „Вчера“ („Yesterday“) Пол Макартни чува за пръв път в съня си, но тогава още не знае какво предстои да се случи. Когато се събужда с мелодията в главата си, музикантът си мисли, че е нещо, което е чувал някъде преди и се опитва да разбере какво е и откъде е. Той я записва и разпространява сред приятелите си, за да му каже някой дали не знае кой е изпълнителят на парчето. След като се оказва, че такава песен не съществува, Бийтълс я развиват и записват. Първоначалното заглавие на песента е било „Бъркани яйца“, но в последствие е сменено с „Вчера“.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори