8-годишен нигерийски бежанец стана шампион по шахмат в Ню Йорк

Нигерийски бежанец на осемгодишна възраст стана шампион по шахмат на съревнование в Ню Йорк. Детето е приключило без загуба в надпреварата, като е победило почти всички свои връстници от елитни частни школи, които при това са имали лични треньори по шахмат, съобщава The New York Times.

Осемгодишното момче живее в приют за бездомни в Манхатън със своите родители. То се е научило да играе шахмат едва преди година, но вече има намерението да стане най-младия гросмайстор.

Родителите на детето и неговия по-голям брат са пристигнали в Ню Йорк след бягство от Нигерия през 2017 г. заради терористичните нападения от страна на джихадистите от групировката “Боко Харам”. В Ню Йорк момчето с голяма доза късмет се е записало в шахматен клуб, след като неговият собственик му е опростил месечните такси заради тежкото финансово положение на семейството му. Сега управителят на шахматния клуб е горд с постижението на своя възпитаник, който е “вдъхновяващ пример за това как житейските проблеми не определят човека”

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via