fbpx

71,3 % от българите искат физическите лица да могат да обявяват фалит

348

71,3 % от българите подкрепят възможността физическите лица да могат да обявяват фалит, ако не са в състояние да покриват задълженията си, предаде Novini.bg.

91,1 % от анкетираните посочват, че при такава процедура задължително човек трябва да запази собственото си жилище. Това показват резултатите от проучване на социологическа агенция „Глобал Метрикс“ по поръчка на българския институт за празни инициативи. Анкетирани са 1067 пълнолетни българи.

Омбудсманът Мая Манолова и създадена от нея работна група подготвят законодателни промени, които да въведът в граждански професионалния кодекс, възможността за фалит на физически лица. Законопроектът трябва да бъде готов до няколко месеца.

„Законодателство за несъстоятелността на физическите лица, би било в интерес не само за длъжниците и техните семейства, то е в интерес и на кредиторите и на обществото и на българската държава. Българските граждани имат нужда от едно разумно, от едно балансирано законодателно решение, което да даде втори шанс на длъжниците от една страна, а от друга възможност за справедливо удоволетворяване на претенциите на кредиторите.“

34 % са лицата, които имат кредит в момента. Най-голям източник са потребителските заеми от банки с дял от 19,1 %. От бързи кредити се възползват 4,6 % от имащите нужда от средства. Най-много взимат кредити за ремонт на жилище – 34,8 %. За техника заем теглят 28,3 %, за кола 19,6 %, а за жилище 10,9%.

Около 300 000 българи са имали кредит, по който не са успели да внесат вноските си за повече от 6 месеца, като основна причина за това 47,8 % от анкетираните посочват, че са останали без работа.

Факторите, които най-много притесняват гражданите при теглене на кредит са дали ще могат достатъчно пари всеки месец да покрият вноските, дали няма да останат без работа и дали доходите им няма да намалеят рязко.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x