fbpx

650 опасни храни у нас за 10 години, повечето са турски

7 631

За последните 10 години Агенцията по безопасност на храните официално е докладвала за 650 опасни храни на пазара, 490 от които с произход Турция. Това съобщи управителят на Центъра по биология на храните д-р Сергей Иванов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Винаги четете какво пише на етикета при избиране на месен продукт, често пренебрегваме описаното съдържание и затова не сме запознати какво ядем,
коментираха той и диетологът Огнян Симеонов.

„В някои случаи обаче дори БДС не е гаранция за качество, защото няма кой да проверява дали съотношението на натуралните съставки в един продукт отговаря на него. Тези задължения са в компетенцията на Агенцията по безопасност на храните. Но тя нито може, нито извършва подобни анализи. Няма техника, няма лаборатории, няма желание, но най-вече може би третото“, коментира Иванов.

По думите му Агенцията прилага двоен стандарт, що се отнася до контрола над храните.

„Доверие в БДС нямам, защото умишлено е написан така, че да не може да се спазва, второ да е удобен за максимален кръг от производители, които искат да вкарват сурогати вместо месо“, каза още Иванов.

Диетологът пък съветва потребителите да се стремят сами да смесват ингредиентите за храната си.

„Винаги съм давал пример на хората да си купят, да речем, най-скъпата БДС кайма и да си вземат от един най-обикновен месарски магазин свинско и телешко, да си го смелят и да видят разликата между каймата по БДС и другата, която е естествено смляна“, каза Симеонов.

Неотдавна изследване показа, че има разлики между хранителните продукти на българския пазар и в Западна Европа.

Резултатите от проверката показаха, че от 31 изследвани продукта в 7 има разлика по отношение на обявеното съдържание – те са от групите газирани напитки и плодови сокове, детските храни, млечни продукти – маргарина, и в шоколадови десерти.

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори