60% от личните лекари у нас са над 55 години

60 процента от джипитата у нас са над 55-годишни.

Това коментира заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова, цитирана от БТА, по време на кръглата маса “Психосоциалните рискове в здравеопазването и взаимодействие с регионални, национални и местни власти в борбата с тях – добри практики и проблеми”.

Експертът допълни още, че средната възраст на медицинските сестри и акушерките е над 53 години. „Когато системата е недофинансирана, лекари и сестри работят на повече от едно място и са принудени да работят по-дълго“, уточни Павлова.

Участниците в конференцията посочиха разликите в работното време на лекари и медицински сестри, рисковете на работното им място и условията на труд.

Те се обединиха около идеята, че е необходимо да се повиши информираността за психосоциалните рискове на работещите в сферата на здравеопазването.

Целта ще се постигне чрез комбинация от различни политически инструменти като законодателство, социален диалог, добри практики, корпоративни социални отговорности, икономически стимули.

На форума се предложи още да се въведат добри практики и разбиране от страна на работодателите за намаляване на стреса, насилието, безпокойството и тормоза на работното място.

 

Може да харесате и