6-те неща, които трябва да знаем, когато търсим работа

Търсенето на нова работа, докато все още имате такава, може да бъде стресиращо. Често дори усещате, че трябва да се хвърлите през глава към първата отворила се възможност.

Трябва да отчетете още, че когато търсите нова работа, докато все още имате старата, не ви притиска плащането на сметките и т.н. Въпреки това са налице няколко предизвикателства.

Как ще намерите време, за да отидете на интервю?

Как ще се справите с търсенето на нова работа, без да провокирате съмнения в шефа и колегите?

Как можете да бъдете активно въвлечени в процеса на наемане на нов служител, без това да се отрази сериозно на настоящата ви работа?

Предлагаме 6 ключови момента, които да имате предвид.

1. Намерете свободно време за търсене на работа

Времето е безценно. Това се усеща с пълна сила, когато искате да балансирате между настоящата работа и тази, която търсите.

Вече работите 40 часа на седмица и е трудно да намерите малко допълнително време.

Ключът към успеха е да усвоите всяка ценна минута. Използвайте вечерите и уикендите, за да оформите своите мотивационни писма и да подавате CV-та.

Използвайте обедната почивка, за да отговаряте на имейли.

2. Насрочете интервютата

Проблем е, когато се налага да ходите на интервюта, а в същото време работите на пълен работен ден. Това означава, че трябва да си намерите някакво извинение, предлог да напуснете офиса.

Освен това нямате контрол върху това кога ще приключи интервюто. Това прави задачата по-сложна.

Съветваме да насрочвате интервютата за сутрешните часове или пък в края на работния ден. Друг вариант е обедната почивка.

Обърнете внимание и на още нещо: вашият гардероб.

Разбира се, че трябва да изглеждате професионално, за да впечатлите интервюиращия. Това означава, че е възможно да носите със себе си няколко дрехи за преобличане.

3. Пазете в тайна търсенето на работа

Трябва ли да кажете на шефа си, че търсите нова работа?

Отговорът на този въпрос варира в зависимост от това каква длъжност изпълнявате и какви са отношенията ви с шефа.

Ако изпитвате съмнения, препоръчваме да запазите в тайна търсенето на нова работа.

4. Как да се справите с препоръките

Когато търсите нова работа, започва да ви се върти в ума идеята, че шефът ви подозира и не след дълго ще разбере.

Този момент изниква и в мига, в който видите, че компанията, в която кандидатствате, възнамерява да се свърже с предишните ви работни места.

Осъзнайте едно: можете да поискате от работодателя да не се свързва с управителя в настоящата ви работа. Би трябвало да срещнете разбиране.

5. Избор на удачно място за търсене

Таблата за обяви за работа не са най-удачното място, където да пуснете своето CV. Причината е ясна – може в момента компанията, в която работите, да търси служители и да се натъкне на вас.

Изпращайте CV-то си на конкретни предложения за работа.

Ако имате личен сайт, можете да публикувате обявата там. Използвайте още директни имели, LinkedIn и т.н.

6. Фокусирайте се върху своите приоритети

Налага се да внесете баланс между търсенето на работа и упражняването на настоящата ви. Независимо обаче колко е интензивно ходенето по интервюта и изпращането на CV-та, не забравяйте, че имате работа, която изисква изпълнение и то качествено.

Дори и да са ви омразни всички аспекти от настоящата ви работа, това не е повод да я зарязвате. Не мечтайте по цял ден за следващото си работно място.

Търсенето на нова работа винаги е предизвикателство. То обаче може да се усложни, когато имате да изпълнявате много задачи и работите на пълен работен ден.

Използвайте тези 6 съвета, за да улесните процеса.

Може да харесате и