6 храни, които експерт по натравянията отказва да яде

Бил Марлър, който прекарал 20 години в работа по дела, свързани с хранителни натравяния, вече отказва да яде някои храни.

След като спечелил над 600 милиона долара за клиенти, които получили заболяване, свързано с храната, Марлър казва, че опитът му го убедил да избягва тези храни, тъй като рискът не си заслужава.

Science Alert изброява храните, от които експертът се страхува най-много:

1. Сурови стриди

Марлър казва, че е виждал повече заболявания, свързани с консумацията на ракообразни в последните пет години, отколкото предишните две десетилетия. Виновникът: затоплянето на водата. Тъй като глобалните води се затоплят, микробите в тях се увеличават и в крайна сметка попадат в организма на хората, които са се хранили със сурови стриди.

2. Предварително нарязани или измити плодове и зеленчуци

Марлър казва, че ги избягва „като чумата“. Удобството е нещо хубаво, но колкото повече хора обработват храната, толкова по-големи са шансовете за зараза, така че рискът не си заслужава.

3. Сурови кълнове

Епидемиите, свързани с кълнове, са изненадващо обичайни с над 30 бактериални епидемии, главно салмонела и Е.coli, в последните две десетилетия. „Имаше твърде много епидемии, за да не обръщаме внимание на риска от зараза с кълнове. Това са продукти, които изобщо не ям“, казва Марлър.

4. Недопечено месо

Съжаляваме готвачи, но Марлър няма да си поръча недопечени пържоли. Според експерта месото трябва да бъде сготвено на температура от 71 градуса по Целзий, за да бъдат убити напълно бактериите, причиняващи E.coli или салмонела.

5. Несварени яйца

Всички, които си спомнят епидемията от салмонела през 80-те и 90-те години на миналия век, знаят, че недоварените яйца не са добра идея. Според Марлър шансът да се натровите със сурови яйца днес е много по-малък, отколкото преди 20 години, но все пак не е изключено.

6. Непастьоризирано мляко и сокове

Хората все по-често са насърчавани да пият сурово мляко и сокове, тъй като, според някои експерти, пастьоризирането намалява хранителната им стойност. Той твърди, че пастьоризацията не е опасна, но суровите напитки могат да създадат риск, тъй като намаляването на мерките за безопасност означава повишен риск от зараза от бактерията, вируси и паразити.

„Няма достатъчно голяма полза, компенсираща пиенето на продукти, които могат да станат безопасни благодарение на пастьоризацията“, казва Марлър.

Може да харесате и