50 на сто от заплатата отлита за данъци и такси

Данъците, които всеки от нас плаща, както и разходите на държавата, пречупени през т. нар. лична касова бележка, може да се изчислят на специализираната страница kolkodavam.bg. Тя е разработена от Института за пазарна икономика и Фондация  “Фридрих Науман”.

Страницата позволява на всеки работещ да изчисли данъците и осигуровките, които плаща на държавата. Чрез няколко съвсем прости въпроса индивидуализираното приложение дава възможността на всеки да пресметне своята лична данъчно-осигурителна тежест в зависимост от своята заплата и потребление, както и да види своята лична разходна бележка. Тя показва за какво държавата ще похарчи платените от него данъци.

Различните опити с приложението показват, че данъчноосигурителната тежест на работещите българи е в рамките на 40-45% от това, което заработват с труда си. Ако прибавим и някои невключени в приложението данъци като имуществените, например, както и различните държавни и общински такси, то данъчноосигурителната тежест на работещите приближава 50% от изработеното.

Най-голямата тежест идва от осигуровките – както на работодателя, така и работника и от ДДС, което се плаща при потреблението. Потреблението на акцизни стоки, особено на цигари и горива, също носи сериозна тежест за тези, които ги купуват редовно.

Може да харесате и