5 причини да посетим Варна

Варна е третият по големина град в България и най-големият на родното Черноморие, заемащ площ от 205 кв.км.

Всяка година привлича все повече туристи и български посетители и не са малко случаите,в които софиянци или хора от други градове се местят да живеят там.

Ако все още не сте посетили морската столица, ето ви 5 добри причини да го направите.

1. Климат

Варна е разположена на западния бряг на Черно море, благодарение на което се радва на мек климат през цялата година. Най-студеното време през годината, обикновено е от месец декември до месец март, когато средната температура варира между 5 и 10 ° C. Лятото започва в началото на май и продължава до началото на октомври. Температурите през лятото обикновено варират между 25 C и 35 градуса C, като най-приятните месеци да отидете на плаж и да се насладите на слънцето са юли и август. Температура на морската вода през летните месеци обикновено е около 23-27 градуса С.

2. Плажове и минерални води

Регионът на Варна, в който влизат и курортите Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена са добре известни със своите великолепните обширни плажове, топлото синьо море, лечебните минерални извори. В к.к. „Св.св. Константин и Елена” има 7 минерални извора с температура на водата между 40 и 60 градуса, без аналог в Европа. Те са калциево-магнезиеви и слобоминерализирани, лекуващи успешно сърдечно-съдови заболявания. В комбинация с климата въздействието й става още по-силно. Курортът Златни пясъци е известен като “Перлата на българското Черноморие”.

3. История

Тя е люлка на най-старата Европейска цивилизация. Във Варна можете да видите оригиналните артефакти на най-старото златно съкровище в света, датирано между 4400 – 4200 г. пр. Хр. И това е само като за начало на вашата истореческа обиколка – има много други съкровища от по-късни периоди и култури, като тракийска, гръцка, римска, византийска, българска и др.

Изключителен интерес сред гостите на Варна представляват богатите колекции на музеите в града, още повече, че четвъртите по големина Римски терми на Европа са сред тези музеи – II – III в. сл. Хр., когато е и разцветът на римския Одесос.

4. Културен живот и фестивали

Варна разполага с безброй културни събития с участието на фолклор, музика, балет, опера и театър, филми и анимационни презентации – снимки, изложби на открито и много художествени галерии.

Варна също е Европейска младежка столица през 2017 г.

5. Гостоприемството на хората

Българите са изключително гостоприемен народ. Ще имате възможността да бъдете приветствани по традиционния начин с вкусни местни ястия и вино. Повечето млади българи говорят английски, както и други чужди езици.

 

Може да харесате и