fbpx

5 изпитани техники за овладяване на гнева

552

Ежедневието ви поднася твърде много ядове? Или просто сте раздразнителни по характер? Избухванията обаче вредят най-много на самите вас.

Ето няколко практични техники, с които да държите раздразнението под контрол, когато се наложи.

1. Когато някой или нещо ви ядоса, опитайте се да си представите, че наблюдавате ситуацията отстрани и че това се случва с някой друг. Съсредоточето се върху детайлите – това ще ви помогне да се „охладите“ и да поемете контрол над нещата.

2. Включете скала за оценяване в главата си и оценете степента на вашено раздразнение от 1 до 10. От 1 до 3 – раздразнени сте, но почти всичко е наред. От 4 до 7 – ядосани сте, но можете да се контролирате. 8, 9 или 10 – всеки момент ще избухнете. Какво следва? Нищо. Докато оценявате гнева си, ще смъкнете напрежението до поносими граници.

5 изпитани техники за овладяване на гнева

3. Бройте до 5, преди да кажете нещо, когато се чувствате провокирани. Не давайте веднага изява на гнева и злобата, защото след това ще се наложи да плащате сметката – най-малкото, ще трябва да се извините. Започнете да броите бавно, дишайте дълбоко. Ако гневът не преминава, продължавайте да броите.

4. Вдишайте и издишайте бавно 5–6 пъти и се съсредоточете върху това действие.

5. Преместете тежестта на тялото си върху левия крак, без да го повдигате от пода. Бройте до пет и след това се отпуснете на десния си крак.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори