fbpx

4 сериозни здравословни риска от работата на бюро

Поне 35% от българите работят седнали на бюро, сочат данни.

Седенето часове наред, особено ако не се компенсира с редовна физическа активност, крие сериозни опасности за здравето.

Ето кои са основните:

1. Риск от сърдечно-съдови заболявания

Скорошно изследване показа, че тези, които прекарват повече от 23 часа седмично в седящо положение, се излагат на висок риск от заболяване на сърцето. Освен това в спокойно състояние организмът потребява по-малко мазнини. Като резултат се повишават кръвното налягане и нивото на холестерола.

2. Влошаване на кръвообращението

При седяща работа то се забавя. Това може да провокира натрупване на кръв в краката и стъпалата, което на свой ред предразполага към разширени вени, подути стъпала и дори тромбоза.

3. Риск от рак на червата

Продължителното пребиваване в една поза може да провокира застой на кръвта в малкия таз, което поражда увеличаване на растежа на раковите клетки.

4. Захарен диабет

Хората с ограничени възможности, а също тези, които доброволно избират обездвижения начин на живот, са склонни към захарен диабет. Намаляването на мускулната маса и сила може да доведе до понижаване на чувствителността към инсулина – това е един от тревожните знаци за развитието на опасното заболяване.

Служителите, които прекарват много време седнали, се оплакват често и от болки в гърба. Заседналият начин на живот може да доведе и до депресия. Затова е важно да ходите повече пеша, да спортувате в свободното си време, а в офиса да ставате поне веднъж на час от стола.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x