3000 трудови злополуки през изминалата година (ВИДЕО)

У нас 92 души са загинали при трудови злополуки през изминалата година.

Най-голям брой фатални инциденти са регистрирани в секторите на строителството и сухопътния транспорт, показва статистиката на синдикатите.

В памет на загиналите на работните си места, днес синдикати и граждани пуснаха в небето 92 черни балона.

На всеки 15 секунди един човек в света умира на работното си място. У нас на всеки 4 дни един работник умира. Страната ни се нарежда в началото на негативната класация в ЕС за брой смъртни случаи на работното място – два пъти повече от средното ниво за страните-членки, информира БНТ.

Видеото може да гледате тук.

Причината е, че работодателите все още масово не влагат достатъчно средства за безопасни условия на труд. Някои “свалят летвата” в подбора на кадри.

д-р Иван Кокалов – вицепрезидент на КНСБ: Задълбочаващата се у нас липса на кадри с необходимата квалификация води до компромиси от страна на работодателите, които наемат недостатъчно добре подготвени работници, особено в рисковите сектори.

Социалният министър Бисер Петков окачестви безопасната работна среда като общ дълг на правителство, синдикати и бизнес.

Бисер Петков – министър на труда и социалната политика: Всяка една трудова злополука, всяка една професионална болест е предотвратима, ако се вземат навременни и подходящи мерки.

Близо 3000 са трудовите злополуки у нас през миналата година. Най-често те са регистрирани в секторите търговия, държавно управление и строителство. Голяма част от инцидентите обаче не се докладват и остават скрити зад вратите на предприятията. Инспекцията по труда е констатирала над 85 000 нарушения на изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Най-често подаваните сигнали са свързани с лоши условия на работа в горещите месеци. Работници се оплакват от температури от над 40 градуса в работните помещения.

д-р Иван Кокалов – вицепрезидент на КНСБ: Такива нарушения се констатират не само в предприятия с производствен процес, свързан с термична обработка, но и в предприятия от леката промишленост, например при производство на облекло.

Друга тревожна тенденция – голяма част от трудовите злополуки у нас не се докладват и остават скрити зад вратите на предприятията.

Следвайте ни в социалните медии