20% по-високи сметки за ток през януари заради студа

Средната стойност на фактурите при битови клиенти на EВН в Югоизточна България за декември 2016 г. е 64,47 лв. с ДДС. Сумата е с 19,4% по-висока спрямо декември 2015 г., когато е била 53,99 лв. с ДДС, съобщиха от дружеството. Скокът се дължи на по-високото средно потребление, което през декември 2016 г. е 352 киловатчаса на абонат срещу 295 киловатчаса през декември 2015.

Потреблението в региона от началото на януари досега се е увеличило с около 20% спрямо същия период на миналата година. Ако тази тенденция се запази до края на месеца, може да се очаква до 20% средно увеличение на януарските сметки, коментира Петър Костадинов, директор на отдел „Комуникации“ в ЕВН. С едва 8% е повишено потреблението в района на Смолян, където повечето хора се отопляват на дърва.

На другия полюс са Пловдив, Бургас и Стара Загора, където по-често се използват електрически печки и климатици. В Западна България средното потребление през декември 2016 г. се е увеличило на годишна база с 15%, съобщиха от ЧЕЗ. За периода 5-8 януари консумацията се е повишила с близо 7% при понижение на средните външни температури с 8 градуса. Средната сметка на битовите клиенти на „Енерго-Про Продажби“ за миналия декември е 45 лв. и е с 10% по-висока в сравнение със същия период на 2015 г., заяви Момчил Андреев, главен изпълнителен директор на „Енерго-Про Варна“

„Средната цена за бита през декември 2016 г. е с около 1% по-ниска от същия период на предходната година. Най-голямо влияние върху размера на сметките оказва температурата. За първите 10 дни на януари средното потребление на територията на Североизточна България беше с 6,5% по-високо от същия период на миналата година заради по-студеното време“, допълни той.

По-рано стана ясно, че България спира износа на ток от 13,00 часа на 13 януари. Ще въведем временен ограничителен режим за износа на електроенергия, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Това се прави единствено и само с цел превенция и гарантиране сигурността на доставките за българските граждани, така че да осигурим техния комфорт и да няма никакви рискове за енергийната система на страната“, заяви Петкова. Мярката не засяга транзита на ток през страната.

Може да харесате и