fbpx

19 правила за вечна мъдрост

924

Преди 400 години самурайът написа 19 правила за вечна мъдрост, които все още са уместни.

Мусаши Миямото, известен също като Bannosuke Miyamoto, е един от най-големите японски фехтовачи на 17-ти век.

Той беше  господар на меча и беше опитен войн, който нямаше равен. Той притежава рекорден брой победи в битки – около 60.

Малко преди смъртта му самурайът написал книгата The Way Walking Alone, в която описва своята философия за живота.

В същността си това е конфуцианството и даоизма.

Въпреки факта, че са изминали няколко века, книгата не само не е загубила значението си, а напротив – дава все повече отговори на въпроси, които засягат всеки един от нас.

Избрахме 19-те най-важни клаузи от книгата и ги адаптирахме към съвременния живот:

1. Научете се да приемате живота така, както е.

Ако се притеснявате прекалено много за далечното бъдеще, то само ще поеме безпокойство и безпокойство в душата ви. Вие ще бъдете в постоянен стрес. За да се запази умственото равновесие, човек трябва да се научи да приема живота така, както е. Всеки ден – както е.

По този начин можете лесно и безболезнено да устоите на всички проблеми на живота.2. Не преследвайте удоволствието от манията на гладен вълк.Приятните неща са добри, когато изглеждат ненатрапчиво и естествено в нашия живот. Ако винаги сте в търсене, тогава губите възможността да се радвате на щастливи моменти от живота.В нашето време повечето удоволствия са малки, краткотрайни и все по-недостижими. Само това трябва да ви убеди, че е безполезно да ги преследвате.Най-доброто и приятното ни влиза в живота неочаквано и неочаквано. И на пръв поглед може да се окаже съвсем незначително: пеенето на птици в градината или лъчът на слънцето, който се влива в стаята през закрепените завеси.

3. Не бъдете импулсивни.

Наистина, след инстинктите и интуицията си понякога е доста добра. Но все пак е много по-добре – спокойно да оцени ситуацията, да изчисли всички възможни последици и само тогава да вземе решение.

4. Спрете обсебеността около себе си с любимия си.

Живеем във време, когато хората посвещават часове на ценно време в живота си, за да направят успешно себе си, което ще събере куп „харесва“. Ние всички търсим някакъв идеал, който сме виждали в интернет.

Защо се нуждаете от това? Помислете за това. Престанете да губите време на тези безсмислени преследвания и незабавно освободете време за настоящето, което ще запълни живота ви и ще ви направи щастливи.

5. Не позволявайте на ревността да контролира живота ви.

Ревността под каквато и да е форма причинява мания. И манията, на свой ред, ви принуждава да мислите предразположени и да правите грешни решения.

Не позволявайте на този импулс да контролира живота ви във всеки случай!

6. Изтеглете се от желанието на нещо много.

Това вече е чиста вода будизъм: всяко привързаност може да доведе, в края на краищата, до мания, което води до разрушение и доста бързо.

7. Махни със съжаление.

След като разберете и приемете, че това, което е направено, не се променя и че всичко в нашия живот се случва по някаква причина (въпреки че в началото е много трудно да се види това значение), вие ще престанете да съжалявате за това, което е било направено.

Изразява съжаление, че ни предпазва от забелязването и използването на новите шансове, които животът изхвърля. В края на краищата всички наши мисли са заети само с едно – дъвчене на миналото.

8. Не се затваряйте на преживяванията, защото сте се разделили.

Тази позиция е подобна на предишната. В нашия живот трябва да се разделим с нашите близки, това се случва повече от веднъж.

Запомнете: всичко в нашия живот е само за по-добро.

И още едно: колкото и да е болезнено, времето го изцелява и е много ефективно.

9. Не се сравнявайте с никого.

Вместо това помислете за това, което успяхте да постигнете, въпреки че беше много трудно да го направите. Или смятате, че сте завладели срещата на върха или продължавате да работите върху себе си.

10. Не позволявайте на страстите и инстинктите да ви контролират.

Човекът – същество нежен сексуално удоволствие, но майстор самурай съветва да изглежда реална и непосредствена удоволствие – че те са верни.

11. Бъдете винаги отворени.

Най-неразумно е да се скриете и да избягате от възможности, които според вас не ви трябват. Бъдете винаги отворени към новото, а след това пътуването през живота ще стане много по-интересно и щастливо.

12. Не бъди роб на вашата околна среда.

Не се затваряй нещо прекалено много. Дали това е човек, социален статус или луксозен дом. Животът и неговите удоволствия са много мимолетни. Не е разумно да се привързваш към нещо много.

13. Не бъди ненаситен.

Мусаши, подобно на неговия учител Буда, се придържа към умереност. Храната е само източник на енергия за поддържане на живота. Не повече!

Веднага щом започнете да третирате храната като източник на удоволствие, вие ще започнете да я търсите и да я абсорбирате с истинска мания.

14. Не се отказвайте от нищо, просто защото всеки го прави.

Трябва да вярвате само в това, което е истинска стойност за вас. И това трябва да отговаря на вашите интелектуални и духовни нужди.

15. Бъдете благодарни на Бога, но не разчитайте на него.

„Бог помага на онези, които си помагат“ – помниш ли това?

Бог (и) – само за да ни покаже пътя и да мотивираме, но в живота трябва да се помирим – нищо не може да се направи за него.

16. Не се страхувайте от смъртта.

Има и друг известен самурайски пътеводител за живота, наречен „Хагакуре“. Казва, че трябва да се биете, за да умрете, и едва тогава ще спечелите.

С прости думи, приемайте смъртта като неизбежна и истина, която никой в ​​този свят не успя и не може да избегне.

17. Не изтегляйте меча си, ако не е необходимо.

Убийството на слабите и беззащитни, както и нападението, е голям грях.

18. Богатството не е целта на живота.

Ако всички в света се интересуваха само от това как да забогатеят още повече – нашето общество просто би престанало да съществува.

Никакви скъпоценни камъни и пари на света не си заслужават манията ви. Това е просто глупаво.

19. Защитавай своята чест.

Ти си първият си приятел и твоята чест е броня. Когато въпросната чест е под въпрос, защитата й разкрива най-красивите черти в даден човек.

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да подобрите живота си, да го изпълнете със смисъл и радост.

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори