Жените най-много са засегнати от кратки затворнически присъди, разкриват нови данни

Жените са били непропорционално засегнати от присъдите за лишаване от свобода от по-малко от месец, показват новодошлите, водещи кампанизанти, за да осъдят “абсурдното прекомерно използване” на затвора за незначителни престъпления.

Една от четири жени, изпратени в  затвора  миналата година.

Над 1500 души – бяха осъдени на 30 дни или по-малко, като почти 300 от тях бяха поставени зад решетките за по-малко от две седмици.

Правилата за осъждане означават, че ненасилствените затворници обикновено се освобождават след половината от това време, което означава, че стотици жени са в затвора в продължение на една седмица или дори по-малко.

Кампанизаторите заявиха, че жените са били засегнати най-тежко, защото има по-голяма вероятност да бъдат полагащи грижи.

Те казаха, че дори кратките присъди ги излагат на риск да загубят децата си.

“Жените все още се изпращат в затвора, защото не плащат телевизионен лиценз или данък на съвета”, каза Кейт Парадийн, главен изпълнителен директор на ”  Жените в затвора” , която се стреми да намали наполовина броя на жените зад решетките до 2020 г.

“Няколко седмици в затвора са достатъчни, за да загубят дома, децата и работата си и да навредят на психическото здраве.

Тъй като жените често са първични полагащи грижи, когато една майка е изпратена в затвора, в девет от десетте дела нейните деца ще трябва да напуснат дома си, за да влязат в системата на грижите или да живеят с роднини “.

Досега  Министерството на правосъдието  е издало само данни за затворниците, задържани за по-малко от три месеца затвор – затъмнявайки броя, който служи за кратки присъди.

Сега писменият парламентарен отговор на въпрос, зададен от Лейбъристката  партия, разкри тези статистически данни.

Те показват, че една на всеки четири жени – и един на всеки шестима мъже – лишени от свобода през 2016 г. са били лишени от свобода в продължение на един месец.

Данните също така показват, че 36% от лишените от свобода са осъдени на по-малко от три месеца, което представлява процент, нарастващ до 55% от жените.

Не е ясно колко от тези жени са били майки или се грижат за деца.

Г-жа Paradine предупреди, че женските центрове и други общностни алтернативи за попечителство “са изправени пред криза на финансирането, което се влошава”.

“Ние и много други смятат, че до 2020 г. е възможно половината от жените в затворите да бъдат около 4 000 до 2 020, но трябва да действаме сега”, каза тя.

Труда каза, че практиката е и значителна загуба на пари, която може да бъде изразходвана за по-евтини женски центрове и схеми на общността, които “по-добре намаляват повторното извършване на престъпление”.

Сянка на правосъдието секретар  Ричард Бургън  заяви:

“По-голямата част от жените в затвора са извършили ненасилствено престъпление и половината са в затвора за кражба.

Следвайте ни в социалните медии