1200 овце на протест срещу вълците

1200 овце бяха пуснати по улиците на френския град Лион в знак на протест срещу правителствената политика в защита на вълците.

Животновъдите протестират срещу планираната забрана за стрелба срещу вълци с цел убийство. Предвижда се хищникът, който е защитен вид, само да бъде сплашван с изстрели. Пастирите са недоволни, защото обезщетенията за животните им се обвързват с мерките за сигурност на стадото, съобщи Ройтерс.

Европейските вълци са били избивани от ловците до изчезването на тяхната
популация във Франция през 30-те години на миналия век, но двойка хищници преминала Алпите от Италия в началото на 90-те и днес броят им надвишава 360 в цялата страна, по данни на защитници на дивата природа.

Плакат, издигнат от протестиращите овцевъди гласи, че “всяка година вълци убиват 10 000 животни”. Според Мишел Будоен, председателка на Националната федерация по овцевъдство, всяка година вълците причиняващ щети за 26 милиона евро на производителите, в сравнение с 1,5 милиона през 2004 г.

Вълците са постоянен повод за дебати във Франция между някои природозащитници и застъпниците на традиционното животновъдство, отбелязва Франс прес.

“Когато един ден се натъкнеш на трупа на една от овцете ти, разкъсан от вълк, това е ужасно, травмиращо за животновъда”, обяснява 38-годишният фермер Никола Фабр.

Неговото стадо от над 500 овце е било нападано два пъти през последните месеци и три от овцете му са били убити.

Вълчите набези срещу стадата се умножават с новата поява на хищника във Франция в началото на 90-те години.

През 2016 година над 10 000 глави добитък – главно овце – са били убити при нападения, приписвани на вълци, най-вече във френските Алпи и в южната част на страната.

Във Франция вълчата популация, която е защитен вид в Европа, се увеличава. Според животновъдите обаче размножаването на вълците вече застрашава традиционното животновъдство, при което овцете пасат на открито. Те изтъкват, че е невъзможно да се наблюдават стада от стотици животни, разпръснати на площ от десетки хектари хълмисти и гористи местности.

В началото на 2018 година предстои да бъде договорен и приет нов “план за вълците” от френското Министерство на земеделието, което се стреми към целта “нулеви нападения”, но без да уточнява как ще я постигне.

Националната федерация по овцевъдство е на мнение, че трябва да може да се стреля по вълка, когато напада стадото, посочва нейната председателка Мишел Будоен. По думите й това трябва да бъде разрешено извън квотата за отстрел от 40 животни, определена за периода от 1 януари 2017 до края на юни 2018 година. “Трябва вълкът да се страхува от човека”, аргументира се Мишел Будоен.

Предвидено е планът с кодово име ” Вълк” да бъде приложен в периода 2018 – 2023. На 8 ноември в Елисейския дворец ще има специална среща по този въпрос. Предишната версия на “плана за вълците”, представен през септември, приключи с оттеглянето на животновъдите от масата за преговори. В момента текат преговори между управляващи и синдикати.

 

Следвайте ни в социалните медии