fbpx

103-годишният дядо Добри почина

Дядо Добри Добрев (1914), (родолюбец, известен дарител за реставриране на християнските храмове из цяла България, наричан още Светецът от Байлово)”.

Той е наричан светец, аскет, отшелник, безсребреник, ангел, божий странник, пътник от миналото, просяк… Малко са българите, които не са чували за дядо Добри Добрев, много са онези, които нямат и най-малка представа за истинската святост на делото му.

Възрастният мъж се прочу преди няколко години с щедрите си дарения за храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Дядо Добри е най-големият дарител на храм-паметника „Св. Александър Невски” официално с над 35 000 лева. Освен това помага на много училища, читалища, незрящи и бедни хора. И не се отказва от мисията си. „Събирам ги за изграждане на манастири”, признава самият той.

103-годишният  дядо Добри почина

Отец Серафим от Байлово разказва, че се е запознал с дядо Добри преди шест години. Вижда в него нещо, което всички сме загубили.

103-годишният  дядо Добри почина

„Светът е станал много материален и всички се грижим много за телата си, а в крайна сметка тялото на човек е пръст и пак ще стане пръст. Докато душата е голяма ценност, но за своята душа не полагаме грижи и усилия. Дядо Добри иска да покаже на хората, че всъщност не само материалното е важно, че тези храмове и църкви са построени от нашите деди, за да можем в тях всички ние да получаваме сили”, обясни отецът. „Той е човек като всички нас, с неговите грехове, но е човек изцяло отдаден на Бога”, допълва отец Серафим.

Дядо Добри е „българската Майка Тереза”, убеден е екипът, който засне документалния филм за столетника от Байлово.

Отец Серафим отправи пожелания към дядо Добри по случай 101-ия му рожден ден: „Пожелавам му нещо, което той самият желае много, и то е спасение на душата. И се надявам това, дело, което е направил, да не остане забравено”.

103-годишният  дядо Добри почина

Пожелаваме му спасението на душата,което  несъмнено е доказал,че заслужава.Почивай в мир.

Още статии в тази категория