1000 лева за каране в аварийната лента? Прекалено строго е!

Санкциите, които се предвиждат за шофиране в аварийната лента на магистралата, са прекалено строги, смята експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Алекси Стратиев.

Миналата седмица депутатите от транспортната комисия одобриха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, с които се въвежда глоба от 1000 лв. и взимане на книжката за три месеца за шофиране в аварийната.

“Това е неоснователно висока санкция”, коментира Стратиев пред “Фокус”.

Според него освен засиленото полицейско присъствие е необходимо да има и допълнителни стационарни камери на магистралите.

“Да, имахме и все още има такива конфликти в аварийната лента с пострадали и загинали. В същото време обаче в закона продължават да стоят текстовете, които при неправилно изпреварване глобата е 20/30 лева, а от това нарушение има много повече загинали отколкото при движението в аварийната лента”, смята експертът.

Според него движението в аварийната лента, както и в бус лентата, е преди всичко липса на дисциплина у водачите. Затова осъществяването на контрол в тези участъци би било много полезно.

“Санкцията би трябвало да не е толкова голяма, но трябва да е съобразена с нарушението и най- вече трябва да има контрол и санкции към нарушителите. Това всичко води към подобряване на поведението на участниците в движението”, каза още комисар Алекси Стратиев.

Той обясни и че сред тежките нарушения е така нареченото избутване, за което наказанието в нашето законодателство не е добре решено.

Експертът посъветва, с оглед на сигурността, разумният водач да се съобрази със ситуацията и да избегне конфликт.

“Мотористите и велосипедистите са едни от най-уязвимите участници в движението. Мотористите трудно се забелязват, често карат с превишена скорост и липсва взаимна толерантност на пътя”, каза още Алекси Стратиев.

Следвайте ни в социалните медии