1000 нови работни места в Гърция

Инвестициите в строителство в Гърция се доближават до средните стойности в Европейския съюз (ЕС). Това би трябвало да доведе до ръст на БВП на глава от населението и до намаляване процента на безработица.

В проучване на Фонда за икономика и промишлено изследване (IOBE) се посочва, че развитието на строителния сектор ще добави 29.3 млрд. EUR към БВП на страната в близките 5 години. Още 11.8 млрд. EUR допълнителни инвестиции ще влизат 2030-а годишно в икономиката благодарение на сектора.

Темпът на ръст на БВП на година ще е 1.8%. Ръстът на инвестиции до средните нива за ЕС ще създадат нови 230 000 работни места през следващите 10 години, като ще компенсира загубите на пазара на труда през последните 5 години. Това е изключително важно като се има предвид, че южната ни съседка е с най-висок процент на безработица от всички държави членки на ЕС.

IOBE подчертава, че строителството още способства за допълнителното икономическо развитие на страната, ако бъдат ускорени вече планираните проекти. В дългосрочен план приоритет е работата върху партньорството между държавата и частния сектор, както и дългосрочните планове за развитие на инфраструктурните проекти, които също ще са от значение за ръст в строителството.

Следвайте ни в социалните медии