fbpx

10 житейски урока от Буда

1 265

Уроците на Буда са изворът на общоприети човешки ценности и извечен морален кодекс. Без тях губим посоката както в живота, така и в управлението – независимо дали става въпрос за държава, институция или корпорация. Затова и решихме този път в традиционната ни рубрика „Управление” да си припомним на какво учи мъдростта на Буда.

Да живееш пълноценно не означава да имаш несметни богатства. Вижте следните десет уроци от един от най-известните духовни водачи:

1. Не се колебайте да започнете от нищото

Всеки е започнал от някъде. Ако сте целенасочени и търпеливи, ще постигнете успех. Никой не е стигнал за едно денонощие до върха: успехът идва при онези, които са готови да започнат от нулата и да работят много.

2. Мислите са материални

Буда е казал: “Умът е всичко. Превръщате се в това, което мислите.”

За да живеете правилно, трябва да изпълните ума си с “правилните” мисли. Мисленето ви определя действията, действията определят резултата. Правилното мислене ще ви помогне да постигнете всичко, което пожелаете, а негативните мисли ще ви унищожат. Когато успеете да контролирате ума, ще контролирате и живота си.

3. Научете се да прощавате

Когато освободите онези, които сами сте поставили в затвора на непростимото, ще преоткриете себе си. Научете се да прощавате. Научете се да прощавате по-бързо.

4. Действието е това, което има значение

Думите нямат стойност. За да се развивате, трябва да работите всеки ден. Успехът не пада от небето в ръцете ви! Той идва при онези, които постоянно правят нещо значимо. Буда казва: “Не вярвам в съдба, която застига хората, независимо от техните действия, но вярвам в съдба, която ги застига само ако вършат значими дела.”

5. Опитайте се да разберете околните

Трябва да полагате усилия, за да разберете чуждите гледни точки по различните въпроси. Изслушвайте хората, разбирайте техните позиции и ще откриете покоя на съзнанието. Фокусирайте се върху умението да бъдете щастливи, а невинаги прави.

6. Победете себе си

Този, който побеждава себе си е по-силен от всеки друг. За да го направите трябва да контролирате ума си. Отървете се от мислите, противоречащи на принципите, които искате да следвате в живота.

7. Живейте в хармония

Не търсете навън нещо, коото може да бъде намерено само във вашето сърце. Хармонията, която ще намерите отвън само ще ви отдалечи от вашата реалност. Истинската хармония може да бъде намерена само вътре.

8. Бъдете благодарни

Винаги има за какво да бъдем благодарни, дори понякога да приемаме тези неща за даденост. Бъдете оптимистични и се научете да разпознавате хилядите неща, за които трябва да сте благодарни.

9. Действайте както вие прецените за добре

Понякога човек се проваля, не защото не е знаел какво да направи, а защото не е направил, това, което е сметнал за правилно. Фокусирайте се върху собствените си желания.

10. Пътувайте

Животът е пътешествие. Не отлагайте щастието си за бъдещето, опитвайки се през това време да постигнете цел, която си мислите, че ще ви направи щастливи. Насладете се на пътешествията при първа възможност.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...