10 плодове и зеленчуци, които може да си отгледате вкъщи

Ако имате душата на творец и ви се иска да сложите поне една саксия на плота си, то има някои плодове и зеленчуци, които ще ви помогнат да изпълните тези стремежи. Не е трудно, а понякога дори е приятно да разберете, че има някои растения, които можете възстановите! Прекрасно, нали?

Не е нужно да имате градина, просто ви трябва малко пространство на кухненската маса или на перваза на прозореца.

Друг плюс на възстановяването на растенията, е радостта от създаване на нещо ново и факта, че имате идеи, свързани с екологията. Всичко, което ви е нужно, са: слънчева светлина, стъклени буркани, вода и клечка за зъби.

С порастването на растенията, някои от тях могат да бъдат пресадени в саксия с пръст.

Така че, можете да продължите да ги гледате у дома!

Чесън

Сложете една скилидка чесън или цяла луковица (глава) в малка купа и оставете на слънчево място. Добавете вода, за да покрие основата на чесъна. На светлина растението ще порасне и ще можете да го използвате за салати и подправка към различни ястия.

Сладък картоф

Вземете една грудка от сладък картоф, забодете три или четири клечки за зъби в стъклен буркан и я поставете над водата. Вие ще видите новите изниквания след няколко седмици.

Леторастите (новите корени) ще продължават да растат и да се размножават, и след това вие просто ще трябва пресадите сладкия картоф в саксия с пръст за по-нататъшен растеж.

Маруля

Марулята изисква достатъчно слънчева светлина и само прясна вода на всеки няколко дни. Изрежете около 3-5 см от основата и я поставете в малък съд с вода.

Авокадо

Авокадовите семена са идеални за засаждане. Забодете три или четири клечки за зъби в ядката и я закрепете на чаша. Добавете достатъчно вода, за да покрие долната половина на ядката и сменяйте водата редовно. Когато ядката започне да покълва, я преместете в саксия с пръст, така че да може да продължи растежа си.

Зелен лук

Зеленият лук расте много бързо! Отрежете перата точно над корена и след това поставете луковиците в буркан с вода. Оставете ги на слънчево и топло място и наблюдавайте как растат.

Ароматни билки

От босилек и магданоз да кантарион и мента, има много билки и подправки, които можете да регенерирате и да ги съхраните пресни във вода.

Целина

Отрежете корена на целината и го оставете в купа с вода на слънчево място. След няколко дни ще видите новите кълнове. След това можете да го пресадите в пръст. Ако отрежете стъблата, както трябва, и оставите целината в почвата, тя ще продължи да расте.

Праскова (слива, череша, нектарини)

Изглежда, че най-трудно се захваща прасковата (и някои други плодове), защото е необходимо правилно засаждане и дълго търпение. Накиснете семката във вода. Преди това трябва я извадите от костилката, да я оставете да изсъхне, а накрая да я засадите в саксия с пръст. След няколко седмици ще видите зародиша на стъблото и някой ден ще се превърне в дърво.

Ананас

Бъдете търпеливи с ананаса. Може да отнеме до 2 до 3 години, но домашно отгледания ананас е нещо впечатляващо! Изрежете зелените листа отгоре и отстраняване долните слоеве. Забийте три или четири клечки за зъби в долната част и закрепете на чаша за чай. След няколко седмици ще видите как корените ще започнат да растат. Тогава пресадете в почва.

Джинджифил

Можете да сложите само част от корена на джинджифил, във формата, в която сте го купили, и да полеете с вода почвата. Вие ще видите кълновете още в първите три седмици.

Насладете се на красивите плодове и зеленчуци, които сте отгледали у дома със собствени усилия и голямо старание!

Може да харесате и