fbpx

10 неща, които все още са забранени на жените в Саудитска Арабия

Едва преди няколко дни кралят на Саудитска Арабия Салман Абдулазиз ал Сауд издаде указ, който разрешава на жените в кралството да шофират автомобили.

Промяната се очаква да бъде катализатор на трансформацията в саудитската работна сила и обществени норми, пише BigThink.

Дългогодишната политика на Саудитска Арабия да не позволява на жените да шофират бе източник на противоречия по отношение на правата на човека и символика на потисничеството на жените.

Промяната в строгата сунитска държава, която трябва да се осъществи през юни 2018 г., може да бъде от полза за международната репутация на Саудитска Арабия и да увеличи икономиката ѝ, като засили участието на жените в работната сила.

Досега саудитските жени трябваше да харчат голяма част от парите си за заплати на шофьорите си или автомобилите им да бъдат управлявани от роднини от мъжки пол.

Съобщението беше посрещнато с ентусиазъм във Вашингтон. Авторитетният в. „Таймс“ приписва монументалната промяна на нарастващото влияние на 32-годишния принц Мохамед бин Салман.

Въпреки този напредък, жените в Саудитска Арабия все още са изправени пред много ограничения и дори нарушения на правата на човека. Законът за настойничеството е създаден, за да ги лиши от възможността за много дейности. Всяка жена в Саудитска Арабия има настойник, наречен „вали“. Обикновено тази роля отива при бащата, съпруга или дори сина.

Ето 10 неща, които жените в Саудитска Арабия все още не могат да правят без мъжко разрешение:

1. Да обличат каквото искат. Дрескодът им е определен от шариата. Те трябва да обличат абая (дълга пелерина с дължина до раменете или до земята) и хиджаб (шал за глава).

2. Да се омъжват и развеждат.

3. В случай на развод да задържат попечителство над децата си, след като навършат определена възраст (7 за момчета, 9 за момичета).

4. Да общуват с мъже, които не са им роднини.

5. Да кандидатстват за лични карти или паспорти.

6. Да пътуват в чужбина.

7. Да провеждат официална държавна дейност.

8. Да започнат работа.

9. Да се подлагат на медицински процедури.

10. Да бъдат изслушани в съда. Юридическата позиция на жената се възприема като тази на непълнолетен, а показанията на един мъж се равняват на тези на две жени.

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x