Юпитер се доближава до Земята

Извадете телескопите и биноклите от мазето и се пригответе за едни от най-впечатляващите астрономически събития за тази година.

Юпитер ще е главният герой в юнското звездно небе. На 10 юни газовият гигант ще се доближи максимално близо до Земята (на не повече от 641 млн. километра), като ще изглежда по-голям и ярък от обикновено.

По този тържествен начин най-голямата планета в нашата Слънчева система ще ни приветства с идващото лято, което ще настъпи на 21 юни в 17:54ч.

Така че, ако времето е благосклонно, на 10 юни всички любители на астрономията ще могат да се насладят на Юпитер отблизо (което, разбира се, е относително, като стане дума за разстоянията във Вселената).

„Марс и Венера се спускат все по-ниско към хоризонта, така че най-видимите и отличителни обекти в звездното небе ще бъдат Юпитер и Сатурн”, обясняват астролюбители от Италианския съюз на астролюбителите.

На 10 юни Юпитер ще бъде достъпен за наблюдаване през цялата нощ, докато Сатурн ще може да се вижда най-добре около полунощ.

Астролюбителите казват също, че юни месец ще е най-благоприятен и за наблюденията на Меркурий.

„Меркурий ще се задържа над хоризонта малко след залез. На 16 юни планетата ще залезе час и 44 минути след Слънцето, така че ще има време да насочим телескопите си към нея”, казват астрономи.

Следвайте ни в социалните медии