Ще спре ли животът заради коронавируса? Едва ли… Но очите на страха са големи!

Ще спре ли животът заради коронавируса?

Едва ли…

Но очите на страха са големи. Толкова големи, че рафтовете на магазините се опразват за отрицателно време. В домашните хладилници и ресторантски фризери няма място. В аптеките спирт и маски за лице няма. Отдавна! Хората започнаха да се запасяват преди седмици, пише Аида Паникян във вестник ДУМА.

Готови ли са обаче българските работодатели там, където е възможно, да преориентират работата на фирмите от вкъщи? Май българският чорбаджия иска работникът му да е пред очите му, та дори и той да е с 39 градуса температура и да не може да върши нищо. А що срещи и кавги бяха кой да плаща доброзорната карантина… Манталитет. И докато бизнесът вдигаше вой до небето кой да плаща първите 3 дни болничен, може държавата да блокира. Защото не се знае една кихавица/кашлица във фирма от 50 души до какво може да доведе. А това на бизнеса едва ли ще му излезе по-евтино. Друг въпрос е, че за “корона”-та се говори повече от 2 месеца и всеки по-далновиден бизнесмен е можел да предвиди случващото се и своевременно да си организира бизнеса. Защото очевидно е, че дори аурата на министър-председателя не опази България от новия коронавирус.

Говори се, че дори лекарства за сърце и кръвно ще “изчезнат”. Хората трескаво пазаруват, даже вече не се предпазват с маски (нали уж ги няма?!?) или дори с шаловете си, но са в магазините. А къде е най-сигурно, че човек може да се зарази? В магазина, разбира се, където всеки киха срещу всеки.

Училища, театри, кина, читалища спират работа. Учениците са в грипно-коронавирусна ваканция. Ура! Къде да убият времето си? Ами хайде в мола. Там поне е сигурно, че филтрите на климатиците консервират достатъчно различни видове вируси и ги развъртат във въздуха. А всеки може свободно да кашля срещу всеки.

И колцина имат навика да мият ръцете си?

Ако заразяването с коронавирус става по въздушно-капков път и някой кихне или се изкашля в автобуса, навярно вероятността да бъде заразен половината автобус е толкова голяма, колкото и да се зарази от грип (А или Б), морбили, варицела или дори туберкулоза. Е, срещу морбили, варицела и туберкулоза има ваксина и е достатъчно родителите ти да са били достатъчно отговорни и да те ваксинират.

Колко по-страшен и колко по-смъртоносен е COVID-19 от грипа? Какъв е процентът на починалите от едното и от другото заболяване? И ако човек не е бил достатъчно дисциплиниран да се самоизолира, когато е заболял от грип, може ли да очакваме от него да е достатъчно отговорен при евентуална епидемия от коронавирус? Безспорно за COVID-19 дори науката знае твърде малко. И затова все още очите на страха са огромни!

Институциите в България опитаха да реагират адекватно на обстановката – своевременно доставени реактиви за изследвания, добре организиран и дори работещ щаб. Но паниката не подминава никого, а нашенските управници дори взеха да преиграват. До какво ще доведе разпореждането да не се изписват от болница вече оздравели май никой не е предвидил. Нито да не бъдат допускани за процедури хора на диализа, химио- и лъчетерапия.

Дори “корона”-та не е в състояние да спре живота. Той продължава заедно с протестите и исканията за по-добри заплати, помощи, обезщетения. Защото епидемията, от каквото и да е тя, ще отмине, а бедността на българина ще продължи да живее след всички епидемии.

Следвайте ни в социалните медии