Ще има ли кредитни облекчения заради коронавируса?

Правителството не веднъж е било предпазливо в намесата си в частния сектор, още повече в банковия, който е стратегически за страната ни. Направи го и сега във времето на сериозна епидемия, която постави на риск голяма част от икономиката ни. Имаше очаквания, че в мерките за справяне с кризата от коронавируса ще попадне една много важна – отлагането плащанията по кредитите.

Всъщност първоначално подобна мярка влезе в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Предложението беше до края на извънредното положение да спрат да текат сроковете на дължимите вноски по кредитите на физическите лица. То беше прието от правната комисия в парламента. В крайна сметка обаче в пленарната зала при второ четене подобен текст отпадна.

Така в закона бе записано, че няма да се налагат и запори върху банкови сметки на физически лица и лечебни заведения, запори върху заплати и пенсии, освен за задължения за издръжка, за вреди за непозволено увреждане, както и за вземания за трудови възнаграждения. (чл. 5, ал. 2).

И до отмяната на извънредното положение няма да се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи. (чл. 6)

На извънреден брифинг в Министерския съвет вчера, касаещ икономическите мерки на правителството по време на извънредното положение, стана ясно, че властта няма да направи компромис по този въпрос. „Мерките, предприемани от Българска народна банка и европейския банков орган не предполагат в следващия месец да има предоговаряне на кредити и събиране на такси от банките“, обяви финансовият министър Владислав Горанов. Ще има обаче безлихвен заем за работници, които принудително са излезли в неплатен отпуск. Кредитът може да е в размер до 1500 лв. Бизнесът ще бъде подпомогнат с 4,5 млрд. лева, като Българската банка за развитие ще даде на бизнеса 500 млн. лева като гаранции за кредити. И преди вчерашния брифинг Горанов коментира, че няма как държавата да наложи мораториум върху плащането на кредитите, аргументирайки се, че това би било популистки ход, който може да влоши състоянието на търговските банки.

Днес вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че очаква банките да бъдат гъвкави при неплатени вноски, а не да разпродадат къщите на длъжниците си. Той разкри още, че сумата за търговските банки е в размер на 600 млн., но реално те ще могат да се ползват от около 2,5 милиарда. Дончев заяви, че банките не трябва да не бъдат толкова настоятелни, когато има необслужвани кредити, и да дават въздух на клиентите си. Вицепремиерът добави, че се надява в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост. Парите, които се пренасочват, са 600 млн., но при нужда ще стигнат милиард, каза още той.

Novini.bg потърси мнението и на юрист, който също коментира темата. Ето какво заяви той пред медията ни: “Причината да се води само диалог е, че отношенията между банките и техните клиенти (кредитополучатели) са гражданскоправни и държавата няма право и не може да се намесва в тези отношения. Всеки кредитополучател може да подаде молба до съответната банка да спре да се изпълнява договора и да се отложи внасянето на дължимите вноски по кредита (или на част от тях) за времето на извънредното положение и съпътстващите го мерки. Но в този случай ще е необходимо и съгласието на банката. Няма пречка инициативата за отлагане на дължимите вноски да бъде и на банките, като това е причината държавата да води диалога, за който спомена Томислав Дончев днес. Следва да се обърне внимание, че отлагането на вноските не означава тяхното опрощаване, а само срокът, в който ще следва да бъдат внесени. Конкретните варианти (модалитети) могат да бъдат различни и зависят, както от спецификите на договорите за кредит, така и от опциите, които би могла да предложи и да си позволи дадена банка в този момент”.

До този момент у нас има заявена готовност все пак от банките за по-облекчени условия за погасяването на кредитите заради кризата с коронавируса. Първа инвестиционна банка бе първата банка у нас, обявила облекчения за клиентите си. Оттам информираха, че банката дава възможност на всички свои клиенти да отложат плащанията по кредити, ако те самите или техният бизнес са засегнати по някакъв начин от ситуацията с коронавируса (COVID-19).

Спиране на плащанията по кредитите обаче предприеха някои държави, засегнати от COVID-19. Това стана я някои от съседните ни държави.

Гърция

В Гърция със закон бяха обявени критериите, по които гражданите на страната ще могат да кандидатстват за еднократна държавна помощ в размер на 800 евро. Те ще важат и за банките, които ще осигурят тримесечен “гратисен период” за кредитополучателите, попадащи в обхвата на стимулите. С приоритет са работниците, хората, упражняващи свободни професии и едноличните търговци, пряко засегнати от кризата.

Турция

Държавните банки в Турция ще отложат плащането на кредити за 12 месеца за работещите в засегнатите сектори. Частните обявиха също широк набор от полезни за граждани и бизнеса облекчения.

Сърбия

Сръбската народна банка планира също да наложи 90-дневен мораториум върху плащанията по заеми, за да помогне на хората и компаниите да се справят с последиците от пандемията от коронавирус. По същата причина основният лихвен процент в страната вече бе понижен с 50 базисни пункта до 1.75%.

Унгария

Правителството на Виктор Орбан в Унгария също обяви мораториум върху връщането на заеми за всички компании и физически лица до края на годината.

Банки облекчават условия за погасяване на кредити заради коронавируса

Ето и примери от държавите в Западна Европа.

Италия

Италия в момента е най-засегнатата европейска държава от разпространението на епидемията. Правителството в Рим обяви временен мораториум върху вноските по ипотечните заеми на домакинствата и малките фирми още в средата на март за времето, в което трае извънредното положение в страната. Освен това държавата осигурява гаранции за заемите към малкия и средния бизнес. Отделните банки също предприеха мерки за облекчаване на своите клиенти. Най-големият италиански трезор UniCredit например обяви, че ще осигури допълнително финансиране за малките фирми в страната.

Испания

Испания също понесе тежко ударите от разпространението на вируса и на 17 март правителството също бе принудено да обяви пакет от мащабни икономически стимули, включително и за хората и фирмите, изплащащи кредити. По време на 15-дневното извънредно положение в страната (което може да бъде удължено) държавата наложи мораториум върху вноските по ипотечните кредити за хората, които за съкратени от работа или са изпратени в принудителен неплатен отпуск.

САЩ

Част от банките в САЩ отменят някои такси и позволяват предсрочно теглене на депозитите. Временни “банкови ваканции” бяха обявени и в отделни градове и щати. В Ню Йорк например губернаторът Андрю Куомо предложи да се обяви временен мораториум върху всички плащания по ипотечни кредити, наеми и комунални услуги. CNBC пише, че Федералният резерв насърчава банките да обсъдят с клиентите си възможностите за облекчения заради финансови затрудения, породени от кризата с коронавируса.

Банк ъв Ингланд призова банките да останат отворени

Великобритания

Във Великобритания се предвижда субсидиране на заплатите на работници на засегнатите компании. Плащанията по ипотеките се забавят с три месеца. Гражданите и фирмите няма да губят “точки” от кредитния си рейтинг, ако закъснеят с някоя от вноските по заема си.

Франция

Във Франция правителството обеща държавни гаранции за повечето коропративни кредити, както и финансова подкрепа за гражданите, които остават без работа за времето на карантината.

ЕС утвърди германски мерки в помощ на икономиката с оглед коронавирусната криза

Германия

Германското правителство засега не е обявило държавен мораториум върху кредитите, но обеща да подпомогне всички домакинства, които по някакъв начин ще бъдат засегнати финансово от кризата. Освен това страната осигурява държавни гаранции върху заемите на бизнеса, като отпуска и директни държавни кредити.

В Китай, държавата, която първа бе засеганата от пандемията COVID-19, китайската централна банка обяви, че намалява задължителния резерв за някои банки, за да насърчи кредитирането. Така ще бъдат освободени 550 милиарда юана (70.6 милиарда евро) в подкрепа на икономиката. От началото на епидемията от коронавирус централната банка смекчи паричната политика, като понижи основната си лихва и призова банките да отпускат евтини кредити и облекчения при погасяването на дългове на фирмите, които са най-тежко засегнати от разпространението на болестта.

Следвайте ни в социалните медии