Ще глобяват родителите на неваксинирани деца в Германия

До 2500 евро глоба ще плащат родителите в Германия, които не са си имунизирали децата си срещу морбили, предаде ДПА.

Днес Бундестагът (долната камара на федералния парламент в Берлин) е одобрил с огромно мнозинство проектозакон за задължителна ваксинация на децата, постъпващи в бюджетни и частни образователни институции (детски градини и начални училища). Ако родителите не могат да представят документи, че техните наследници са били имунизирани срещу заразното заболяване, на възрастните ще им бъде налагано парично наказание.

“Мярката е насочена към защита на нашия най-безценен капитал – идните поколения”, е казал германският здравен министър Йенс Спан. Той е допълнил, че законът обхваща и работещите в детските градини и училищата. “Задължителната ваксинация е условие и за получаване на бежански статут и разрешително за постоянно пребиваване във Федералната република”, е посочил още Спан.

Противник на нормативният акт е заявил, че законът не решава проблема. “Основният континент на инфектираните с морбили са възрастните хора”, е казал доктор Щефан Рабе – член на организацията “Лекари за информиран избор”. “От 498-те случаи на заразата, регистрирани от началото на 2019 г., пациентите между пет и девет години са едва 37”, е посочил още той. Медикът е допълнил, че ще обжалва решението на депутатите в Конституционния съд.

Следвайте ни в социалните медии