Шест положителни случая на Хепатит В и С открити за един ден в Монтана

Шест са положителните случая на Хепатит В и С, открити само за ден в Монтана. Акцията бе част от кампанията „Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!“

Инициативата за изследване в центъра на Монтана се организира от Сдружение „ХепАктив“ и CheckPoint София, под патронажа на Министерство на здравеопазването и със съдействието на община Монтана и Регионална здравна инспекция-Монтана.

Изследвани са общо 215 мъже и жени. Доказани са 2 положителни резултата за хепатит В (HbsAg) – жена на 66г. и мъж на 58 г.

За антитела на хепатит С (anti HCV) са доказани общо 4 положителни резултата: двама мъже на 40 и 83 г, две жени на 30 и 80 г.

Всички те са консултирани и насочени за допълнителни изследвания и преглед от специалист.

Хепатит В и С са безсимптомни заболявания и единственият начин за навременното им диагностициране е чрез конкретно кръвно изследване. В България се предполага, че приблизително 210 хиляди души са инфектирани с хепатит В, а около 77 000 хиляди с хепатит С, но от тях едва един от всеки десети е наясно със своята диагноза. Основната рискова група са хората над 40-годишна възраст поради факта, че в миналото кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за вирусите на хепатит В и С, а ваксината за хепатит В започва да се прилага на новородените след 1992 г.

Следвайте ни в социалните медии