ЦИК са взели 16 заплати тази година

Тази година ЦИК са взели 16 заплати – 12 редовни и на два пъти по две допълнителни. Това възмути обществото и предизвика критични коментари от страна на някои политици.

По информация на вестник “Труд” след евроизборите са раздадени бонуси в размер на 327 000 лв., а след местния вот – нови 257 7000 лв. През ноември също е гласуван нов бонус, като се смята, че той е в размер на две месечни възнаграждения. Администрацията на ЦИК наброява около 30 души.

“ЦИК толкова работили, че 2 коледни заплати им били малко, та и 4 си раздали”, коменитира във фейсбук бившият депутат Петър Славов.

Неговият колега от Демократична България Мартин Димитров се възмути, че при толкова много невалидни бюлетини и отказ от приемане на машинно гласуване бонусите в ЦИК са неприемливи. Всъщност Мартин Димитров и Петър Славов бяха активни депутати при промените в Изборния кодекс в предходното Народно събрание. От 2016 г. насам те настояват да се въведе изцяло машинно гласуване. През ноември двамата заведоха дело срещу ЦИК заради отказ комисията да предостави информация за действията си за въвеждане на задължително машинно гласуване.

Следвайте ни в социалните медии