Цената на свинското месо продължава да расте!

Три седмици преди Коледа, цените на свинското месо у нас продължават да се покачват, съобщават от Комисията по стоковите борси и тържищата.

През този ноември, за разлика от миналогодишния, цените на едро на свинското са с 17 % по – високи. Причината е Африканската чума по свинете, която доведе до унищожаването на 1/5 от тях.

Още с избухване на заболяването през миналата година цените на свинското тръгнаха нагоре и от 2,50 лв. за килограм живо тегло без ДДС, сега вече стигнаха 3,40 лв.

В София килограм свинско месо и то по цени на едро надхвърля 10 лева, а цените на дребно достигат и до 13 лева. По данни на Комисията по стоковите борси и тържищата това са най-високите цени на месото у нас за последните 10 години.

Проблемът е, че вече и в европейските страни – големи производители, няма свинско месо на ниски цени. А оттам се правят доставки за големите търговски вериги у нас. Последиците от африканската чума са големи и за района на Азия, особено за Китай като най-голям производител на свинско.

40 – 50% от стадото в Китай го няма. Т.е. в света до 30 % от свинското липсва. Представяте си когато има толкова голяма липса, какво става с цените, обясни Цветан Илиев от Асоциацията на месопреработвателите.

От браншовата асоциация не се наемат да прогнозират как ще се движат цените на свинското през следващите месеци, защото африканската чума все още не е овладяна. Оптимистична е прогнозата на Комисията по стоковите борси и тържищата. Според председателя й, паниката затихва и скоро можем да очакваме един урегулиран пазар.

Китай няма да изяде всичкото свинско от Европа. На пазара ще се включи и Северна Америка, така че до месец и половина очаквам стабилизиране на цената на свинското, Владимир Иванов, председател на Комисията по стоковите борси и тържищата.

Експертите обаче предупреждават, че докато се възстановят стадата в България, през следващите 1-2 години цените на свинското месо у нас ще останат високи.

Следвайте ни в социалните медии