Хванаха 366 кг отровни колбаси у нас

По сигнал от ЕС в България бяха засечени 366 кг отровни колбаси. От Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) поясниха, че това е станало възможно след като е била получена нотификация по Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи на Европейската комисия (RASFF) за възникнала хранителна инфекция в Германия, пише “Монитор”.

Заразяването с опасната бактерия Listeria monocytogenes, отнесло живота на трима души във ФРГ, е причинено причинена от продукти на фирма Wilke. Няколко десетки са постъпили в болница заради хранително отравяне причинено от бактерията във въпросните колбаси.

Ведна от големите търговски вериги в България са били разпространени продукти на Wilke, от видовете: Салам пеперони слайс, Aro Pizzasalami, Aro Peperonisalami и Chef Pizza Salami sliced в опаковки по 1 кг, уточниха от БАБХ. Незабавно са извършени проверки в централния склад на фирмата получател и във всички магазини от търговската верига в страната. Наличните количества са спрени от реализация и са насочени за унищожаване.

Заради случая в Германия се е разразил сериозен и фирмата производител вече е фалирала. Всичко излиза наяве след разследване на журналисти от FOKUS, описали за огромни трудности с държавната администрация и скриване на информация за фирми, получавали доставки от Wilke. Подчертава се и фактът, че контролните органи В Германия от средата на август са криели информация по случая.

Немските медии не спират да пишат, че месото е било продавано на повече от 200 фирми в ЕС, като съставка на над 1000 продукта. Между тези фирми са и 3 известни търговски вериги.

Срещу управляващия директор на компанията тече Wilke разследване за убийство поради небрежност. Фалиралият производител на месни изделия е продавал продукти под 13 различни марки в 21 страни от ЕС, както и в няколко други държавни извън Общността.

Определени щамове Listeria monocytogenes могат да достигнат до сърцето и да доведат до сериозни или трудно лечими сърдечни инфекции. Около 10% от сериозните инфекции, причинени от листерии, протичат като трудни за лечение сърдечни инфекции с повече от една трета смъртни случаи, сочат изследвания на заразани пациенти.

Следвайте ни в социалните медии