Харви Уайнстийн се обяви за невинен

Бившият филмов продуцент Харви Уайнстийн се яви с проходилка пред съда в Манхатън за делото срещу него по обвинение в сексуални престъпления.

Той твърди, че е невинен по обвиненията, предявени му от две жени в Ню Йорк. А по-рано пък заяви, че изтощителният двугодишен период в изолация му е дал възможност да се отдаде на ползотворни размисли за живота, семейството и колегите му.

В писмо до CNN, изпратено преди началото на делото за изнасилване, Харви Уайнстийн заявява, че през това време е осъзнал, че е бил погълнат от работата си, компанията и стремежа си към успех.

“Тези неща ме накараха да пренебрегна както семейството, така и приятелите си и да се държа агресивно с хората около мен. От октомври 2017 г. съм в рехабилитация. Участвах в програма за възстановяване, състояща се от 12 стъпки и медитация. Научих сее да се отказвам от нуждата си да контролирам всичко и всички около мен”, посочва бившият продуцент.

И допълва, че се надява да възстанови кариерата си, ако бъде оневинен. Смятал обаче да се съсредоточи основно върху “децата, здравето и почивката си”.

Уайнстайн е заплашен от доживотна присъда, ако съдът признае вината му. Процесът е ключов за движението #MeToo, което набра скорост след обвиненията срещу него.

Междувременно съд в Лос Анджелис даде началото на процеса срещу бившия кино магнат, обвинен в сексуални престъпления от десетки жени в кино индустрията, съобщава АФП.

Официално му бяха повдигнати първите две обвинения – в изнасилване и сексуално посегателство срещу две жени в Лос Анджелис през 2013 г. Очаква се броят на обвиненията да нарасне, като над 80 жени казаха през 2019 г, че са били атакувани или изнасилени от бившия собственик на едно от най-големите кино студия в Холивуд.

Делото там тепърва започва, като се очаква голяма битка между обвинители и защитници за това кои да бъдат избрани за съдебни заседатели.

Правни експерти предполагат, че процесът ще отнеме около два месеца. Най-тежките обвинения срещу Уайнстийн са за изнасилване с предварителна подготовка и преследване на жертвата. А най-тежката присъда за такова престъпление е 28 години затвор.

Делото в Лос Анджелис е отделно от процеса срещу Уайнстийн в Ню Йорк, където също го съдят за изнасилване и сексуално посегателство.

През последните години повече от 80 жени, включително известни актриси като Анджелина Джоли, Ашли Джъд, Ума Търман и Салма Хайек, обвиниха Уайнстийн в сексуални посегателства. Очаква се много от тях да присъстват в съда.

Решаващият фактор ще бъде дали делото, което даде началото на ерата на #MeToo – критика срещу модела на сексуално насилие на мъже през 2017 г., ще бъде гледано и от наказателен съд. Изходът е напълно отворен. Прокурорите трябва да докажат юридически, че Уайнстийн е виновен за изнасилване, престъпни сексуални действия и хищнически сексуални посегателства. 67-годишният бивш продуцент многократно подчертава, че всички действия са били по взаимно съгласие.

Обвиненията срещу Уайнстийн, публикувани през есента на 2017 г. от New York Times и списание New Yorker и по-късно увенчани с наградата “Пулицър”, дадоха началото на движението #MeToo. По цял свят много жени, а също и някои мъже, разпознаваха своите собствени истории в тези на жертвите на Уайнстийн и започнаха да ги събират под лозунга “Metoo” (“аз също”). Спектърът варираше от глупави шеги, недобросъвестно поведение и злоупотреба с власт до продължило с години насилие.

Мощното движение срещу злоупотребата с власт, срещу насилието над жените и за равенството се разрасна от интернет заедно с кампанията TimesUp. То достигна и до краищата на много браншове и общества, а редица известни хора загубиха работата си – като комикът Луис Си Кей (през 2017 г. става един от многото американски звезди, обвинени в сексуални посегателства покрай движението MeToo) или актьорът Кевин Спейси.

Следвайте ни в социалните медии