Финландка стана най-младият премиер на света (Снимка!)

Санна Марин е на път да се превърне в най-младият министър-председател в света.

34-годишната финландка бе избрана да заеме поста на премиер след гласуване на социалдемократическата партия, която управлява Финландия в коалиция от пет партии.

Марин ще освободи мястото на министър на транспорта и комуникациите и ще се превърне в новия министър-председател на страната след оставката на Анти Рине.

Рине подаде оставка в началото на декември след продължителните стачки в страната и неспособността му да овладее назрялото напрежение във и извън парламента.

https://www.instagram.com/p/Brpj1idBC__/?utm_source=ig_embed

„Имаме много работа за вършене, за да възстановим доверието”, категорична бе Марин малко след провелото се гласуване.

Анти Линдман, председателят на парламентарната група на социалдемократите, беше другият претендент за нов министър-председател на Финландия.

„Имаме споделена програма за управление, което обединява коалицията ни”, допълни още Марин.

34-годишната Санна се нарежда до още няколко министър-председатели от света, които също все още са в 30-те си години.

Новозеландският премиер Джасинда Ардърн е на 39 г., украинският министър-председател Олексий Хончарук е на 35 г., както и севернокорейският лидер Ким Чен-ун.

Марин ще застане начело на една коалиция, изцяло доминирана от жени.

Санна Марин заема поста в ключов момент, защото в момента Финландия е ротационен председател на Европейския съюз и Хелзинки ще играе важна роля в приемането на новия бюджет на Брюксел.

Финландските медии предават, че Марин е пораснала в „семейство на дъгата”.

Тя е отгледана от майка си и от нейната партньорка. Самата Санна разказва, че като дете не е можела да говори открито за това, но майка ѝ винаги ѝ е оказвала емоционална подкрепа.

Санна е първият човек в семейството, който постъпва в университет. Тя бързо се изкачва в йерархията и в социалдемократическата партия.

Марин е горда майка на дъщеричка.

Следвайте ни в социалните медии