Фермерът от Болярино признал, че нарочно е прегазил крадеца

Фермерът от пловдивското село Болярино с кипърски произход Димитракис Пирилис, който на 11 май т.г. през нощта прегази с джипа си крадеца Петър Гаджанов в имота си, е признал, че е наистина е искал да го убие.

Още в същата нощ той се оправдал, че му е прекипяло от ежедневните кражби на негови животни и когато към полунощ видял трима роми в имота си, е искал не само да ги сплаши, пише Агенция „Монитор“.

„Изобщо не е трябвало да си признава, че е сгазил крадеца. Трябвало е да каже, че онзи бил легнал в люцерната и без да иска е минал отгоре му с джипа”, се ядосват познати на фермера. Във фаталната нощ Петър Гаджанов и съседите му от махалата на съседното село Белозем Ангел Гаджев и Асен Иванов влезли във фермата да крадат крави. Когато ги видял, Димитракис се качил на джипа си „Форд Рейнджър” и ги подгонил. Тримата се разбягали в различни посоки. На около 600 метра от фермата си кипърецът настигнал Петър Гаджанов и го блъснал, след което правил кръгове с автомобила си около него. Дали крадецът е бил прегазен няколко пъти през главата, както твърди родата му от махалата в Белозем, ще установи аутопсията.

Само минути след стореното, около 1 часа през нощта, Димитракис Пирилис започнал да звъни на приятели да ги пита какво да прави. Хората обаче спели и чак на сутринта разбрали какво се е случило. „Той обичаше животните. Не се жалеше, толкова много работеше. Целият в кал и в изпражнения все беше, защото не излизаше от оборите”, говорят хората от Болярино за фермера. В селото кипърецът имал 6-7 къщи. Откупил руини, стегнал ги и ги давал на 10-ината си работници да има къде да живеят. Само преди 3 години неговата къща в селото била подпалена, като извършителите така и не били открити. След този случай Димитракис се преместил да живее във фермата си. Пари за частни гардове нямал и сам пазел животните си. От повече от 10 години живеел с Таня, която е ромка от Болярино и се грижел за трите ѝ деца от друг мъж.

Навремето Димитракис Пирилис искал да направи ферма с женски магарета от някаква стара порода, за да кандидатства за евросубсидия. Внесъл животни, но пак роми почнали да крадат магариците и фермерът се отказал. Пак навремето искал неговите крави да имат повече млеконадой и месо, та купил животни от Белгия. Така преди повече от 10-15 години започнал да разраства стадото, за да достигне в момента до над 350 крави. Гледал и прасета, кози, коне, магарета, но цялото му стопанство през ден-два или най-много три, ставало обект на кражби. Последната била на 9 май, когато отново роми откраднали пет крави, които били и бременни. Не се знае дали тази кражба е била отново дело на тримата роми от съседното село Белозем, които на 11 май били пипнати от Димитракис.

Със сигурност крадците на кравите на кипъреца печелели добре от золумите си и затова през ден – два повтаряли ударите. Откраднатите крави ги карали в изоставени постройки близо до село Белозем, където режели бутовете им. После се обаждали на роми от „Столипиново”. С коли те прибирали мръвките, плащали на крадците и продавали кравешкото из десетките нерегламентирани пазари в гетото.

Срещу Димитракис Пирилис от прокуратурата са повдигнали обвинение, че умишлено е причинил смъртта на Петър Гаджанов при пътно-транспортно произшествие, за което го грози затвор от 10 до 20 години. Оцелелите роми – Асен Иванов и Ангел Гаджев на по 28г., също са арестувани и са с обвинения от прокуратурата за опит за кражба при опасен рецидив. Ангел Гаджев е осъждан 9 пъти – осем пъти за кражби и един път за грабеж, като е излязъл от затвора през септември 2018 г. Той е лежал в затвора за 2г. и 8 месеца за кражби на крави от различни собственици, измежду които и от собственика на фермата Димитракис. Асен Иванов също бил съден два пъти за кражби. Починалият Петър Гаджанов на 30 г. е бил съден 14 пъти, включително и за кражба на коне през 2011 г. от фермата на кипъреца. За това престъпление е лежал 7 години в затвора, но след като е бил пуснат на свобода, се е върнал към старите си навици.

По информация на Агенция Монитор Петър Гаджанов никога не е работил през живота си. Ден трудов стаж нямали и неговият баща, както и братята му. Всички се издържали от кражби и престъпления. Само преди няколко дни роми на по 16-17 години от махалата в село Белозем пребили стрелочника на местната гара, защото им отказал информация къде е нафтата. Младежите роми напоследък се били специализирали в кражба на гориво от гарата. „Като нищо ще избухнем, като Хитрино”, се опасяват жителите на село Белозем. Впоследствие се установило, че единият 16-годишен крадец е със 17 преписки в полицията за извършени кражби.

Следвайте ни в социалните медии